De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan, 21 maart is het zover, dan kiest heel Nederland voor een nieuwe raad voor de komende vier jaar. Veel mensen zullen al weten op welke lokale partij ze zullen stemmen en hebben zich al verdiept in de programma’s van de betreffende partijen. Maar er wordt die dag nog ergens voor gestemd, namelijk: Het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar wat is dat nou eigenlijk?

In Zeist zitten negen lokale partijen, die partijen hebben allemaal hun eigen programma voor de komende vier jaar van Zeist. Echter is het tijdens het stemmen wellicht ook handig om te weten welke van die partijen voor de nieuwe Wiv zijn. Maar wat is nou de Wiv (ook wel bekend als ‘de sleepwet’ of ‘aftapwet’) precies en wat is handiger, voor of tegen?

De discussie begon in 2017, aangegeven werd dat de AIVD en de MIVD (het militaire equivalent)  meer bevoegdheden moeten krijgen.  De verhoging van de bevoegdheden heeft als gevolg dat  de AIVD en MIVD zonder enige toestemming van het  CBP (Centraal Bureau Persoonsgegevens), hierdoor trokken linkse activisten aan de bel en zette zij een petitie op die uiteindelijk een raadgevend referendum als resultaat had.

De petitie is dus opgestart door links activisten en logischerwijs zijn de meeste linkse partijen zoals GroenLinks  zijn dan ook tegen het verhogen van bevoegdheden voor de AIVD. Partijen zoals de PVV, CU, SGP, CDA en VVD zijn allemaal voor het referendum en op landelijk niveau heeft Buma , leider van het CDA aangegeven de uitslag naast zich te leggen  zo gaf hij in de media aan: “Ik wil dat de wet er komt en aangezien we het raadgevend referendum af willen schaffen hoeft het ook niet meer gerespecteerd te worden”

Dit is een uitspraak die zeer  veel zegt over het nut van het stemmen, mensen denken hierdoor namelijk dat het toch geen zin heeft om  te stemmen. Maar het stemmen is zeer belangrijk,. Zoals eerder gezegd kan de AIVD straks iedereen volgen zonder daar ook maar toestemming of enige aanleiding voor te hebben. Het excuus is dat ze  zo sneller kunnen handelen op gebied van terroristische aanslagen, maar die bevoegdheden zijn er al. Wanneer iemand zichzelf in de kijk speelt door verdachte handelingen op het internet uit te voeren gaan de parameters af en gaan de alarmbellen van de AIVD al rinkelen. Dit is tot nog toe ook succesvol gebleken want er zijn, in tegenstelling tot andere Europese landen, geen aanslagen gepleegd. Deze werden allemaal voorkomen door de AIVD en daaruit kan je dus concluderen dat het wel goed zit qua veiligheid.

Doordat het dus goed zit met de veiligheid is het zeer onhandig om voor de nieuwe Wiv te stemmen, je geeft daarmee een flink stuk privacy uit handen die je nooit meer terug krijgt en met technologieën die elke dag geavanceerder worden is dat op zijn zachtst gezegd  ‘je eigen graf graven’. We hebben namelijk allemaal wel dingen die we privé willen houden, en dat hoeven niet eens persoonlijke dingen te zijn zoals naaktfoto’s, nee, ook als je wel eens stiekem bijbeunt via marktplaats of andere kleinschalige dingen doet speel je jezelf al in de kijk, en dat is voor het overgrote deel niet fijn. Een keer iets fout doen namelijk en je weet niet of je microfoon en selfie-camera continu data verzenden naar de AIVD.