Vanaf 25 januari kunnen de inwoners van Zeist, indien aangesloten op de app, opgeroepen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand. Stichting Hartslag Zeist, de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en de gemeente Zeist hebben op 25 januari een overeenkomst ondertekend.

Door de ondertekende overeenkomst is Zeist aangesloten op HartslagNu, een onderdeel van Ambulancezorg Nederland (AZN). Stel dat iemand een hartstilstand krijgt, dan stuurt de regionale meldkamer Ambulancezorg een bericht naar mobiele telefoons die zijn aangemeld. Deelnemers die binnen een straal van 750 meter zijn van het slachtoffer, worden via hun telefoon gealarmeerd. Zij kunnen de reanimatie starten en wachten tot professionele hulpverlening is gearriveerd die het kunnen overnemen.

In het persbericht staat: Een groep deskundige en betrokken inwoners zet zich in voor het ‘hartveiliger’ maken van Zeist. Zij hebben daartoe de lokale stichting Hartslag Zeist opgericht. De stichting heeft als doel om in Zeist een dekkend netwerk van getrainde burgerhulpverleners en AED’s op te zetten en in stand te houden. Voorzitter Ton Buijing: “Voldoende opgeleide vrijwilligers en 24/7 toegankelijke AED’s zijn van groot belang om burgerhulpverlening goed uit te kunnen voeren. De overlevingskans na een hartstilstand wordt hierdoor fors vergroot. Helpt u mee? Dit kan door uw AED beschikbaar te stellen of u aan te melden als burgerhulpverlener.”

De persvoorlichter van de gemeente is positief over het fenomeen. “Wij vinden het heel belangrijk dat mensen geholpen worden en het liefst zo snel mogelijk en dat is waar dit aan bijdraagt.”