Klappende, dansende en lachende baby's op een kleed luisterend naar muziek van Mozart. Zo zag het er afgelopen zondag uit in Theater Figi waar muziekgroep Krulmuziek het babyconcert gaf. Hierbij worden verschillende soorten klassieke muziek gespeeld en mogen de baby's zelf meedoen met het muziek maken.

Muziekgroep Krulmuziek geeft concerten in klassieke muziek voor jonge kinderen. Hierbij gaat het om een leeftijdsgroep van 0 tot 6 jaar oud. Afgelopen zondag speelde zij in het Figi theater in Zeist. Bij zo’n concert maken de kinderen kennis met klassieke muziek en verschillende instrumenten zoals de viool, cello en fluit. Het afwisselen van muziek soorten en tempo’s maakt de kinderen nieuwsgierig. Het hoge geluid van een triangel tegenover de lage tonen van de cello trekt de aandacht van de baby’s. De concerten bestaan uit verschillende soorten klassieke muziek waarbij het tempo langzaam wordt opgevoerd. Het muziek maken wordt op zijn beurt weer afgewisseld met een kiekeboe spelletje of krijgen de kinderen een rammelaar om zo zelf mee te doen.

Tijdens het concert zitten de baby’s met hun ouders in een kring op een kleed. In het midden staat het muziek trio bestaande uit Hester, Zdenka en Gerda. Zij bespelen vooral de snaarinstrumenten waaronder de viool en cello. Multi muzikant Felicia is degene die naast het bespelen van meerdere instrumenten ook bezig is met het contact leggen met het publiek. Tijdens zo’n voorstelling zijn er ongeveer 30 baby’s met ouders aanwezig en wilt de muziekgroep met ieder kind direct contact maken. Zo observeren ze niet alleen de groep maar ook het individuele kind en betrekken zij deze erbij wanneer hier behoefte aan is.

De kinderen vanaf zo jong mogelijk al kennis te laten maken met muziek is volgens Felicia erg belangrijk. Hierbij gaat het niet alleen om de muziek zelf maar ook de belevenis eromheen. Zo liggen de kinderen tijdens het concert bij de ouders in de armen en creëert Krulmuziek een veilige haven. “De fijne en veilige sfeer laat een positieve inprent achter.”

Heb je tips, opmerkingen of vragen voor de redacteur? Stuur een mailtje naar lotte.voorbij@student.hu.nl!