Lilly Platt (10) van Lilly's Plastic Pickup staat bekend om haar protest tegen milieuvervuiling. Ze houdt elke vrijdag een schoolstaking voor het gemeentehuis in Zeist. Ze werd afgelopen vrijdag bezocht door Koos Janssen, de burgemeester van Zeist. Hij deed dat om steun te tonen aan de jonge milieuactiviste. "De burgemeester is mijn held vandaag", aldus Lilly.

De tienjarige scholier heeft al tien keer een schoolstaking gehouden. Ze is elke vrijdag te vinden buiten het gemeentehuis in Zeist. De burgemeester stuurde haar op donderdag een berichtje om te vertellen dat hij langs zou komen. Dit deed hij om zijn steun te laten zien aan Lilly. “Ik gaf hem mijn Lilly’s Plastic Pickup bamboe rietjes, zodat hij en zijn vrouw plastic rietjes nooit meer hoeven te gebruiken’’, vertelt Lilly.

De demonstraties van Lilly zijn ook opgevallen bij andere mensen. Zo heeft ze de laatste tijd veel publiciteit gekregen in de media. Ze werd bezocht door Een Vandaag en RTV Utrecht, die maar al te graag wouden weten waarom de tienjarige scholier aan het staken is. Volgende week vrijdag wordt ze vergezelt door Eefke van de Wouw, de Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordiger. “Lilly is onze Nederlandse heldin met haar schoolstaking voor het klimaat”, tweette Eefke op haar account.

Lilly en haar ouders krijgen vaak kritiek van andere en er heeft een leerplichtambtenaar contact opgenomen met het gezin. Maar Eleanor Platt, de moeder van Lilly, legt uit dat dat helemaal niet terecht is: “We zijn heel erg trots op Lilly, als ze een goede voetballer was hadden wij haar ook gesteund. Het lijkt alsof ze de hele dag bezig is, maar de schoolstaking is maar één uur op vrijdag en daarna brengen we haar naar school. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met de school.”

Ook Koos Janssen steunt Lilly haar schoolstakingen en vertelt in een interview met Een Vandaag dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt: “Met school, met de ouders en haarzelf zijn hele goede afspraken gemaakt.”

Steeds meer mensen zijn bezorgd over het milieu. In een onderzoek van het CBS in 2017 werden volwassenen gevraagd over verschillende milieukwesties. Drie kwart vindt dat er aan de natuur veel schade is toegebracht en 9 op de 10 volwassenen zijn bezorgd over het milieu. Ook de jongerenklimaatmars van donderdag in Brussel heeft wereldwijd het nieuws gehaald. Tijdens die klimaatmars trokken over 35.000 jongeren de hoofdstad in. Ze strijden voor een beter klimaatakkoord en een betere aanpak tegen de klimaatverandering.