De regeringen van Nederland en Indonesië hebben in 1966 het Traktaat van Wassenaar ondertekend. Hierin staat dat de toenmalige president Soekarno, een bedrag van 689 miljoen gulden moest betalen aan de Nederlandse Staat. Dit bedrag is bedoeld voor de mensen die in de republiek Indonesië gedurende de periode van 1947 - 1962 woonden. De Nederlandse Staat houdt dit bedrag al bijna zestig jaar achter.

Op 7 september 1966 om vijf uur ’s middags werd het Traktaat van Wassenaar ondertekend in Den Haag. Nederland ontving het bedrag van 689 miljoen gulden (incl. 89 mln. rente) in gedeeltes tot en met 2003. Soekarno betaalde dat bedrag aan het Ministerie van Bert Koenders met een huidige waarde van 2,4 miljard euro.

De vluchtelingen, Indische Nederlanders uit het voormalige Indië, moesten alles zelf betalen, de overtocht, tijdelijk verblijf, voorschot herinrichtingskosten, enzovoorts. Hier hebben ze tot hedendaags geen compensatie voor gehad. Terwijl de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland wel gecompenseerd werden. Zij ontvingen ‘Marshallhulp’ vanuit Amerika. Dit was een hulpplan om de Nederlandse wederopbouw te stimuleren en bedroeg zo’n 1.127 miljoen dollar.

Om de Overheid tot de orde te roepen heeft de Indische Gemeenschap het Actiecomité TvW-66 in leven geroepen. De stichting spreekt, namens de 60.000 vluchtelingen, de Nederlandse Staat juridisch aan. Het Jakarta Advocaten Team (JAT) verleend de Nederlands-Indische Gemeenschap juridische bijstand. Het JAT verzocht het Actiecomité om 12.000 handtekeningen te verzamelen. Op dit moment hebben zo’n 15.000 mensen de petitie ondertekend, ook Zeistenaren hebben zich inschreven.

Het project is door de familie Schwab voorgefinancierd, zo’n € 60.000, los van de vele werkzaamheden. Ferry Schwab zet zich vrijwillig in voor het project samen met het team van de Indische Communicatie en Media (ICM). Ferry Schwab woonde tot 1961 in Nederlands-Indië en valt dus ook onder de regeling. Schwab heeft meerdere open brieven gestuurd naar het kabinet en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer.
Waarom de Nederlandse Staat het geld nog niet heeft uitbetaald weet Schwab niet.
“De Indische Gemeenschap had veel eerder de hand in eigen boezem moeten steken. Zij hebben niets ondernomen in die 52 jaar. Onze partners, die belast zijn met het generen van donaties, zijn ten einde raad. Slechts €7.300 is opgehaald, waartegen over reeds gepleegde uitgaven van €60.000 staat.”

Op dit moment zijn er meerdere organisaties met het traktaat bezig. Het Indisch Platform, met de 27 verbonden organisaties, richten zich op de ambtenaren die in dienst waren van de Nederlandse overheid en de KNIL.

De campagne van Schwab wordt gevoerd via het internet, ICM, Facebook en bijna alle Pasar Malams.
Pasar Malam is Indonesisch/Maleis voor avondmarkt. Deze markt is een jaarlijks evenement, ook in Zeist. Bekende en onbekende artiesten treden op. De markt bestaat uit tientallen stands met zeer uiteenlopende, vaak typisch Aziatische producten. Tijdens de Pasar Malams van afgelopen jaar stond Ferry Schwab samen met vrijwilligers op de markt en werd er geld voor het traktaat opgehaald.
Dit jaar vindt de Pasar Malam in Zeist plaats op 29, 30 juni en 1 juli.