Het is een drukke avond in Hotel Theater Figi. Het hotel zit vol met startende ondernemers en verschillende bedrijven die deze ondernemers willen helpen. Iedereen is druk opzoek naar tips, financiering of gewoon voor potentiële klanten. Vandaag is het is namelijk de Startersdag. Een dag voor en door starters op markt.

De avond begint rustig in het prachtige Hotel Theater Figi. Terwijl de nette dames en heren van de Rabobank en Interpolis nog rustig hun broodjes aan het eten zijn komen de starters de conferentie vloer op. Het publiek varieert enorm zo is daar Masja Burgman (45) een journalist en redacteur voor televisie die voor haarzelf wil gaan beginnen, Nico van Zalk (27) die pas geleden een startende ICT dienst verlening in Zeist is begonnen en Angel van Walsum (66) die een energetisch werk levert op haar unieke manier. Naast starters zijn er ook veel bedrijven die starters op weg kunnen helpen. Zo is er Gendi Design een bedrijf die huisstijlen voor bedrijven maakt en een stand van Qredits microfinanciering die overigens verrukkelijk gebak heeft mee genomen.

De introductie

Na een paar minuten wordt de conferentie geopend door de enthousiaste Wendy de Jongh (44). Ze vertelt dat 90 mensen zich hebben ingeschreven, wat volgens de eventmanager Jorine Heijboer (27) een heel mooi aantal is. Wendy begint met wat leuke feitjes over het ondernemerschap. Na alle leuke feitjes van Wendy komt wethouder van duurzaamheid, mobiliteit en ICT, Wouter Catsburg aan het woord. Hij is al een stuk serieuzer. Zo vertelt hij hoe belangrijk startende ondernemers voor Zeist zijn, “Starters brengen dynamiek” en “Starters groeien uit tot ondernemers voor Zeist”. Hij vertelt in wat voor belangrijke positie Zeist staat. Zo zegt Catsburg “Den Haag kijkt naar dit gebied als een echte Metropool” dit gebied is volgens hem echt de toekomst. Hij vindt het dan ook heel belangrijk om ondernemers te helpen zich te plaatsen in Zeist. Na Wouter Catsburg is Steven Enneman van Rabobank Rijn en een van de mede oprichters van het evenement aan de beurt. Hij komt vertellen over de Rabobank en het evenement zelf. Zo vertelt hij dat Rabobank enorm trots is om startende ondernemers te steunen. Ook vertelt Enneman nog iets opmerkelijks, zo moet je “sparren met een eikel, een azijnpisser, iemand met een anderen visie” om je kwetsbaar op te zetten. Als laatst vertelt hij dat “ondernemers met elkaar in verbinding brengen eigenlijk nog het belangrijkst is als Rabobank”. Als Steven Enneman klaar is wordt er nog vertelt dat je een gratis pasfoto voor LinkedIn kunnen maken en naar je seminars & workshops kunt gaan.

De seminar van succesverhalen

De meeste mensen bewegen zich rustig naar de verschillenden seminars. Een van de seminars gaat over Succesverhalen. Bij deze seminar vertellen Jaco Booster en Charles Köhnen over hun onderneming. Jaco komt van het consulting bedrijf Enigma die overigens onderneming van 2018 in Zeist is. Charles komt van Bernax Race Simulatoren, een bedrijf die zich specialiseert in race simulators en de winnaar van de Rabo innovatie Award. De twee vertellen waarom ze ooit voor zichzelf zijn begonnen. Zo vertelt Charles dat hij zijn bedrijf uit ambitie gestart is. Hij wilde altijd al Formule 1 coureur worden maar dat lukte hem maar niet. Nu werd hij al wat ouder maar wilde toch zo graag in die wereld werken dat hij Bernax Race Simulatoren is begonnen. Jaco begon net als Charles uit ambitie met het bedrijf maar ook voor de vrijheid die bij een onderneming komt. Ze vertellen veel leuke verhalen over hun onderneming, zo heeft Charles ooit een deal met een Sjeik in Abu Dhabi gemaakt die twee uur te laat kwam en waar hij het dubbele aan moest bieden zodat de Sjeik lager kon bieden. Charles vertelt vol trots dat Shell een van zijn klanten is, iets wat hij altijd al heeft gewild. Maar naast alle leuke verhalen zijn er ook minder leuke verhalen zo vertelt Jaco dat het tijdens de crisis heel moeilijk was om rond te komen en heeft hij veel van zijn personeel moeten ontslaan. Ze moesten soms klussen aan nemen die ze niet konden uitvoeren. “Ook dat hoort bij het ondernemerschap” zeggen ze, “je moet er gewoon doorheen en niet bij stil zitten”. Dan komt er plots een van de organisatoren de hoek om met een blaadje waar 05 minuten opgeschreven staat . Iedereen moet er eigenlijk een beetje om lachen aangezien het er zo absurd uitziet. Maar hoe absurd het ook is, het bordje betekent wel dat de seminar moet worden afgerond. De seminar eindigt met een vragenrondje. Een van de dames uit het publiek vraagt “wat is het belangrijkste voor een startend bedrijf”. Waarop een man in het publiek antwoord met “Passie, dat zie je ook terug in deze bedrijven, zonder passie gaat je bedrijf dood”.

Conclusie van de avond
Als alle seminars en workshops afgelopen zijn wordt de avond door Wendy de Jongh feestelijk afgesloten met een bedankje aan alle starters, bedrijven en partners. Veel van de bezoekers blijven tot het einden en vertellen dat ze veel gehad hebben aan de avond. Niet alleen door kennis te maken met bedrijven en verenigingen die hun kunnen helpen maar zeker ook door anderen starters ontmoet te hebben.