Fotograaf en fotografiedocent Bea Blauwendraat begint op 19 januari met een fotografiecursus voor ouder en kind. Gedurende de cursus probeert Bea ouders weer te leren kijken door de ogen van de kinderen en de kinderen vaardigheden van hun ouders bij te brengen.

Bea Blauwendraat geeft al zo’n twintig jaar les in fotografie en digitale beeldbewerking. Ook werkt ze voor het KunstenHuis De Bilt-Zeist sinds 2008. “Ik ben bijna al mijn hele leven met creatieve dingen bezig”, zegt Bea. Haar doel is dan ook om creatieve portretten te maken. Met één van deze portretten heeft zij ook de Kodak Professional Portrait Award gewonnen in 2003. “Daarmee won ik de allermooiste camera op fotografiegebied, een Hasselblad. Verwend met deze sublieme kwaliteit fotografeer ik daar nog steeds mee”, aldus Bea. Haar vakkennis en ervaring wil zij ook overbrengen op andere mensen.

Wat is uw insteek van deze cursus?

“Mijn insteek is om grote mensen weer te laten ontdekken. Ouders zijn wekelijks ontzettend druk met werken, en missen vaak de tijd om iets met hun kinderen te doen. Voor kinderen zijn er veel cursussen. Vanuit een cursus die ik heb gegeven in opdracht van Sjors Creatief en MENS de Bilt, wat een initiatief is vanuit de gemeente de Bilt om kinderen kennis te laten maken met sport en cultuur, kwam ik op het idee om met de kinderen het bos in te gaan om te fotograferen. De natuur in. Ik vroeg een aantal ouders mee als begeleider en zij ontdekten dat ze het ontzettend fascinerend vonden om te zien hoe hun kinderen de natuur bekijken. Want hoe kinderen kijken, daarmee leer je ook over jouw kind. Naarmate je ouder wordt raak je heel veel basale dingen kwijt. Je gaat steeds moeilijker denken en het moet ingewikkelder en beter. Dus je hebt een soort speerpunt naar perfectie en eigenlijk vergeten we gewoon eenvoudig te zijn. Kinderen zijn nog niet zo beïnvloed en hebben nog veel meer dat pure.“

Geeft u eigenlijk vaker van dit soort cursussen?

“Ik geef al vele jaren fotografiecursussen voor het KunstenHuis, dat zit in Zeist en Bilthoven. De ouder-kind-fotografiecursus is een nieuwe toevoeging.”

Wat maakt deze cursus eigenlijk anders dan andere fotografiecursussen?

“Dat deze ‘samen-‘cursus nog niet bestaat.”

Nergens?

“Niet dat ik weet. Dus wat het anders dan andere cursussen maakt is: dat je als duo aan de les meedoet en met elkaar bezig gaat. En er zit een extra factor bij: het leren van elkaar en het bezig zijn met twee leeftijdsverschillen. Dat maakt die cursus ook anders.”

En merkt u dan ook dat er een andere dynamiek is in de cursus wanneer het in koppels is, dan wanneer het één op één is?

“Ja zeker. Er is een hele andere dynamiek maar het is wel heel vrolijk en ontspannend. En ook weer heel bedachtzaam want de concentratie, de wisselwerking tussen ouder kind, is ook anders.”

U schreef in de folder van de cursus: met alle aandacht bij je kind te zijn. Merkt u dan dat dat tegenwoordig niet meer zoveel gebeurt?

“Ja dat denk ik wel. Ik denk dat in deze maatschappij waar men heel prestatiegericht is en waar meestal ouders allebei aan het werk zijn, dat kinderen het meest eigenlijk op school leren. En na school gaan ze vaak naar een naschoolse opvang of worden naar een cursus gebracht. Ouders hebben vaak ook geen tijd om met kinderen bezig te zijn. En juist in het weekend is deze cursus een uitstekende gelegenheid om samen met je kind iets te gaan doen. Samen met je kind te gaan leren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer begrip komt voor elkaar.”

En vindt u dat belangrijk dat er meer begrip komt voor elkaar in deze maatschappij?

“Dat denk ik zeker. Ik denk zeker dat aandacht voor elkaar een heel belangrijk item is in een maatschappij die steeds solistischer wordt. “