Al sinds jaar en dag organiseert Speeltuin en belangenvereniging Kindervreugd Zeist iedere laatste vrijdag van de maand een bingoavond. Deze week is het weer zo ver, en het belooft een gezellige avond te worden.

Het is kwart voor acht. Voor de deur van Kindervreugd Zeist aan de Javalaan staat een aantal mensen te roken en gezellig met elkaar te praten. Bij binnenkomst in de garderobe, waar overigens geen enkele jas hangt, staat een rij van zo’n vijf bezoekers voor de bingokaarten en -stiften. Het rumoer uit de grote zaal is al hoorbaar op de achtergrond, en de bezoekers in de rij blijken elkaar al te kennen. Eenmaal in de zaal zit een groot deel van de bingo’ers al klaar. Er wordt even bijgepraat voordat de avond om even na achten begint.

Voorzitter en spelleider Wout van de Brug
Foto: Daniel Vischjager

“Dames en heren, goedenavond. Er is iemand van de krant, dus doe even alsof het hier leuk is alsjeblieft!” Met die woorden opent voorzitter en spelleider Wout van de Brug. “Nou, ik weet niet of dat gaat lukken hoor,” antwoordt iemand uit de zaal. Wout presenteert de prijzen voordat hij begint met de nummertjes. “We hebben hier een boodschappenpakket inclusief dienblad! Er zitten zóveel vitaminen in dat je dat vanavond echt niet meer op kunt!”

Een beetje onverwachts wordt het eerste nummer gedraaid. “86!” Iedereen schiet direct met de stift naar de bingokaart. De avond is nu écht begonnen. Tijdens het opnoemen van de nummertjes gaat het gepraat gewoon door. De vrijwilligers brengen de drankjes en snacks bij de deelnemers, zodat zij rustig door kunnen gaan met het spel. Achter de bar hebben de vrijwilligers ook lol met elkaar. “89,” zegt Wout. “Bingo!” De trotse winnaar loopt naar Wout om de kaart te laten controleren en de prijs in ontvangst te nemen.

Zo is het wel genoeg hè! Volgens mij belazer je de boel!

Gedurende de avond houden de grapjes en de gezelligheid niet op. Enkele dames vooraan de zaal vinden het wel erg verdacht dat Harry van de tafel erachter tweemaal achter elkaar bingo had. “Zo is het wel genoeg hè! Volgens mij belazer je de boel,” grappen ze.

De laatste ronde voor de eerste pauze breekt aan: De geldronde. Dit is duidelijk de ronde waar veel mensen graag eens bingo zouden willen hebben, en er wordt duidelijk meer geconcentreerd op de kaarten. De grappen worden eventjes een pitje lager gezet. Na een dubbele bingo en een aantal gelukkige winnaars komt ook de geldronde tot een einde en het is tijd voor pauze.

Vrijwilliger Evert zet de muziek aan en al gauw groeit de rij bij de bar. De prijzen voor snacks en drankjes zijn erg laag en daarmee toegankelijk voor iedere bezoeker. Er is zoveel geluid dat iedereen harder gaat praten om erbovenuit te komen. Een vrijwilliger achter de bar is aan het afrekenen voor een tosti. “Heeft u daar toevallig drie euro bij? Of nee, wacht. Twintig cent bedoel ik,” grapt de barman.

Na de pauze zijn veel bezoekers voorzien van een drankje en een snack. Aan een tafel vooraan wordt geklaagd over de chocola die niet lekker zou zijn. Wout antwoordt: “Ja, dat snap ik als je net drie gehaktballen en een tosti hebt gehad!” Hij gaat verder met de nummertjes voor de volgende prijzen. Het is duidelijk dat er achter sommige nummers een grapje zit, want veel mensen beginnen te lachen bij het horen van die nummertjes.

Wees niet bang, er zit geen aanslag in!

Bij de tweede geldronde valt de zaal wederom zo goed als stil. Dit keer zit het geld in blauwe enveloppen. “Maar wees niet bang,” vertelt Wout. “Er zit geen aanslag in!” Enkele rondes later volgt er een groen is poen ronde. “Ohhhhh,” klinkt er door de zaal. Iedereen grist haastig naar het groene boekje, want ook deze bingo willen ze niet missen.

De avond verloopt met dezelfde oprechte gezelligheid en na de superronde en de loterij komt er langzamerhand rond elf uur een eind aan. De bezoekers kijken nu al uit naar volgende maand. Dan begint het feestje weer opnieuw.