Bodes de Vries (66) was namens de Partij van de Arbeid wethouder in de gemeenteraad van Zeist. De uit Den Dolder afkomstige sociaaldemocraat verkleinde op die manier de figuurlijke afstand tussen zijn woonplaats Den Dolder en de hoofdplaats Zeist.

Hoe bent u in de gemeenteraad terechtgekomen?
“Ik was lang te druk om me echt met de Partij van de Arbeid te bemoeien. Ik ben uiteindelijk de politiek ingegaan omdat Den Dolder zich tekort gedaan voelt. Ik woon in Den Dolder en het ligt zeven kilometer van Zeist af. De gemeente kent het dorp niet goed genoeg en het dorp ziet de gemeente alleen maar als vijand. Toen heb ik mij op een gegeven moment kandidaat gesteld op de partijvergadering. Ik kende in het begin niemand dus werd ik via een selectieprocedure op plaats elf gezet. Dit vond ik aan de lage kant. Maar dankzij voorkeursstemmen kan iemand alsnog in de gemeenteraad gekozen worden. Vervolgens ben ik in mijn dorp wezen folderen en dankzij de voorkeursstemmen kwam ik uiteindelijk als nummer drie van de Partij van de Arbeid binnen in de gemeenteraad.”

Wat is het standpunt van de Partij van de Arbeid waar u het het meest mij eens bent?
“Ik ben al dertig jaar lid van de Partij van de Arbeid, vanaf mijn studietijd. Dan doet een bepaald partijstandpunt er wat minder toe dan het beeld dat men van een partij heeft. Voor mij is dat het feit dat de Partij van de Arbeid opkomt voor de zwakkeren in de samenleving. De ideologie van de Partij van de Arbeid is iets waar ik mij wel in herken. In mijn tijd als wethouder heb ik ook gemerkt dat wanneer ik met wethouders van andere partijen in het college zat ik persoonlijk goed met ze overweg kan. Echter merk ik wel dat ze op politiek vlak een andere benadering hebben, echt een andere manier van denken.”

Er zijn steeds minder mensen lid van een politieke partij, wat is uw mening over deze ontwikkeling?
“Het is een teken des tijds, ik ben bijvoorbeeld al meer dan dertig jaar lid van de Partij van de Arbeid. Ik vond dat iedereen lid moest zijn van een politieke partij. Het is iets wat er in de tijd van de verzuiling gewoon bij hoorde. Zowel mijn vader als mijn grootvader zijn lid geweest van een politieke partij. Dit was echter niet de Partij van de Arbeid of een van de voorlopers daarvan. Een andere reden waarom mensen minder snel lid worden is dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Het is namelijk redelijk duur terwijl er niet een groot voordeel aan is verbonden.”

Zijn uw vader en uw grootvader ook raadslid geweest?
“Ja, ik vond het ook heel leuk om in de voetsporen van mijn vader en grootvader te treden. Mijn vader is ook raadslid geweest in Zeist en dan is het leuk om in dezelfde raadszaal te zitten als waar hij zat. Mijn grootvader was 26 jaar wethouder in Friesland, in de gemeente Dantumadeel. Mijn broer is trouwens ook nog lid van een politieke partij.”

Een van de kenmerkende aspecten van het Nederlandse kiesstelsel is dat men met een zetel al in de kamer plaats kan nemen. Hierdoor wordt men gedwongen coalities te sluiten. Wat vindt u hiervan en met welke partij wil u niet samenwerken?
“Ik zou nooit met de PVV willen samenwerken. Zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau zou ik echt absoluut nooit met de PVV willen samenwerken. Er zitten voor de rest wel grote verschillen tussen landelijke en gemeentelijke politiek. Tachtig procent van wat er hier op gemeentelijk niveau speelt heeft niets met partijpolitiek te maken. Ik zou bijvoorbeeld niet weten wat de Partij van de Arbeid manier van wegen aanleggen is en wat de VVD manier. Doordat deze onderwerpen niets met partijpolitiek te maken heeft hebben we vaak unanimiteit in de stemmingen waardoor veel voorstellen zogenoemde hamerstukken zijn.”