Zeist moet toegankelijk zijn voor al haar inwoners, met of zonder beperking. Daarom organiseert de gemeente deze week drie bijeenkomsten over meedoen in de samenleving. Iedereen is welkom om zijn of haar ideeën te delen. Morgenmiddag is de eerste bijeenkomst.

Het streven naar een ‘inclusieve samenleving’ komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2016 ging in Nederland het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap van kracht. Vervolgens kregen gemeenten de taak om hier op lokaal niveau invulling aan te geven. Het doel: streven naar een toegankelijke samenleving voor iedereen op het gebied van werk, sport, onderwijs, wonen, verkeer en vervoer, cultuur, vrije tijdsbesteding en uitgaan.

Klankbordgroep
Twee jaar geleden organiseerde de gemeente een soortgelijke bijeenkomst, onder de naam Zeist Open Uitdaging. Toen kwam het initiatief van GroenLinks. Sonja Sprenkels, actief in de Klankbordgroep Inclusieve Samenleving, ziet dat de gemeente haar beste beentje voorzet, maar dat de ontwikkelingen moeizaam gaan: “Soms wil de gemeente heel veel, maar dan zetten ze slechts een kleine stap. Als je zelf inwoner bent met een beperking wil je altijd meer, omdat je voelt dat het op veel punten gelijkwaardiger kan.”

Sonja heeft zelf een visuele beperking en dus weet ze als geen ander op welke gebieden Zeist nog winst kan boeken. Dit begint bijvoorbeeld al bij de toegankelijkheid van de bijeenkomsten zelf. “De bijeenkomsten zijn niet voor iedereen goed bereikbaar. Als ik naar een bijeenkomst zou moeten op het gemeentehuis, dan ben ik op de terugweg bijna drie kwartier onderweg met het openbaar vervoer”, aldus Sprenkels.

Drie keer ‘Meedoen’
Mede door toedoen van de klankbordgroep, zijn er dit jaar drie bijeenkomsten, in plaats van één. Inwoners hebben dus drie keer de kans om hun ideeën te laten horen. Na de bijeenkomsten hoopt de gemeente aan de slag te kunnen met een actieplan, voor een ‘inclusief’ Zeist.
Kijk voor alle bijeenkomsten en overige wijkspreekuren op https://www.zeist.nl/inwoner/uitgelicht/nieuws/nieuws-bericht/detail/gemeente-hoort-graag-uw-ideeen-over-meedoen/.