De Nashville verklaring die op 6 januari volop in het nieuws was, zorgde voor hevige discussies. Als reactie op deze verklaring hesen vele steden en gemeente de regenboogvlag ter ondersteuning van de LHBTI-ers afkorting van: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Interseks.

Ook Zeist hees de regenboogvlag op 8 januari. Raadslid van GroenLinks Zeist Ans Pereboom heeft dit in samenwerking met haar collega’s in gang gezet. “In de raadszaal en publiekshal van onze gemeente staat Artikel 1 van de grondwet”, zegt Ans Pereboom, “Ongeacht je geloof, je geaardheid of wat dan ook, voor de wet is iedereen gelijk. En die Nashville verklaring staat er natuurlijk dwars op.”

Ans Pereboom, raadslid GroenLinks Zeist
Ans Pereboom

Wat was uw eerste reactie bij het horen over de Nashville verklaring?

Ja verbijstering. Dat ik toch echt wel denk dat mensen in Nederland die homo of lesbisch dat wij die mensen accepteren zoals ze zijn, blijkbaar is dat bij een bepaalde groep mensen niet zo en dat is verbijsterend.

Waarom wilde u dat de vlag in Zeist ook gehesen werd?

Nou omdat ik ook zag dat Linda Voortman wethouder in Utrecht had laten zien dat daar de vlag wapperde. En wij hebben natuurlijk in Zeist dat we op 11 oktober de vlag laten wapperen. En ik vond dat een mooi teken een mooi signaal als steunbetuiging voor LHBTI+ mensen. Dat wij hen steunen, dat wij mensen met een LHBTI+ achtergrond wel steunen en dat je dat op deze manier kan laten zien.

Aan wie heeft u het gevraagd eigenlijk?

We hebben het aan de burgermeester, Koos Janssen, gevraagd.

En hoe reageerde hij dan?

Hij, de burgemeester, zei dat hij erover na zou denken. Wij hebben hem op de nieuwjaarsreceptie op 7 januari gesproken en toen zei hij: “Ik wil er nog even over nadenken”. Maar de volgende ochtend kregen wij gelijk een mailtje van hem dat de vlag gehesen was. Hij heeft er dus heel kort over na hoeven denken. Hij was ook heel blij om het te doen, hij vond het namelijk ook een heel goed signaal.

U zei daarnet dat hij normaal op 11 oktober gehesen wordt, waarom wordt hij dan gehesen?

Dan is het coming out day. Dan wordt er wereldwijd de regenboogvlag gehesen en aandacht geschonken aan mensen met LHBTI+-achtergrond.

Zijn er nog andere dagen dan 11 oktober dat Zeist de regenboogvlag hijst, zoals tijdens pride?

Nee dat niet eigenlijk.

 

Sinds wanneer hijst Zeist de regenboogvlag?

Er is een aantal jaar geleden, in 2015, een motie door D66 en GroenLinks Zeist ingediend om de regenboogvlag op 11 oktober te hijsen.

Hoe zit het eigenlijk met de emancipatie van homo’s en lesbiennes in Zeist?

Dat weet ik niet. Wel zijn we bezig om met mensen uit Zeist daar in gesprek over te gaan. Ik denk dat het in heel Nederland hetzelfde is, dus dat het vaak moeilijk is om als jongere uit de kast te komen. Dat er toch nog een bepaalde taboe op heerst. Dat het misschien ook in bepaalde culturen ook wel moeilijk is, dat zie je wel met het Nashville verklaring. Als je dan in een omgeving leeft waar mensen heel religieus zijn en dat niet geaccepteerd wordt, dan zal het nog lastiger zijn om uit de kast te komen. Ook denk ik dat het op straat voor mensen wel moeilijk is om er voor uit te komen, dus hand in hand lopen of zoenen op straat en dergelijke. Dat daar door sommige mensen nog wel negatief op reageren. Volgens mij zijn daar ook onderzoeken naar gedaan dat het wel verbeterd, maar dat het nog niet algemeen geaccepteerd is. Hoe dat precies in Zeist zit dat gaan we nog onderzoeken.

Bent u bang dat in een dorp zoals Zeist de Nashville verklaring aanleiding kan geven tot meer discriminatie of een achteruitgang in de algemene acceptatie van LHBTI-ers?

Ik denk dat het in bepaalde geloofsgemeenschappen al lastig is om geaccepteerd te worden als je afwijkt van de norm. En zoals in die Nashville verklaring staat is de norm dus dat het huwelijk tussen man en vrouw plaatsvindt. Dus niet met mensen van hetzelfde geslacht. Er zijn dus mensen die er sowieso al van overtuigd zijn dat dat zo is. Het enige voordeel wat er nu is, is dat er een discussie op gang komt en ook heel veel kerken en geloofsgemeenschappen en dominees zijn van: ‘ja maar voor ons geldt gewoon dat wij iedereen accepteren zoals die is.’ Misschien dat daardoor juist wel een discussie op gang komt. Maar het laat ook zien dat Nederland helemaal niet zo tolerant is als we soms denken. Maar als jij jong bent en je gaat naar een kerk waar de dominee ook vindt dat zij homoseksualiteit zondig vinden, is dat heel lastig. Ik denk dat het gewoon laat zien dat een deel van de samenleving het accepteert maar een deel ook niet. Maar of er dan ook meer discriminatie is vind ik moeilijk te beantwoorden.