De maand van Spiritualiteit is begonnen, het thema dit jaar is: ‘Met aandacht’. Spiritualiteit wordt steeds bekender. Ook Chris Kersten, oprichter van Centrum Zijnsoriëntatie, merkt dat. “Het aantal mensen dat met spiritualiteit bezig is en daarin wil investeren is erg gegroeid.”

Chris Kersten is de oprichter van Centrum Zijnsoriëntatie, een centrum dat zijnsoriëntatie hanteert bij de begeleiding en coaching van mensen. Het doel van het centrum is om een gemeenschap te zijn die gericht is op ‘zijn’ eerder dan op ‘hebben’. Chris is van huis uit psycholoog maar is al zijn hele leven geïnteresseerd geweest in spiritualiteit. Toen hij ontdekte dat het boeddhisme en psychologie overeenkomsten hadden, besloot hij psychologie en boeddhisme te combineren in zijn aanpak. “Voor de Boeddha stond de verzachting van het menselijk lijden centraal en in de psychologie is dat eigenlijk ook zo. De boodschap van de boeddha is: Het menselijk lijden is oplosbaar, dat zegt de psychologie in zekere zin ook.”

Wat interesseert je vooral in de spiritualiteit?
“Ik ben eigenlijk al mijn hele leven geïnteresseerd geweest in allerlei spirituele benaderingen. Vooral de factoren die bepalen waardoor je gelukkig wordt, interesseren me. Ik hou me altijd bezig met wat de achtergrond is waarom mensen wel of niet gelukkig zijn, waardoor ze positief of negatief geraakt worden en waardoor ze een fijn of moeilijk leven hebben.”

Hoe ben je het Zijnsoriëntatie Centrum begonnen?
“Ik ben begonnen in Utrecht in 1995 en sinds 2010 zitten we in Zeist. Inmiddels zitten we verspreid over vijf verschillende vestigingen in Nederland.”

Waar staat het centrum Zijnsoriëntatie voor?
“Een belangrijke slogan voor ons is: ‘Wie goed voor zichzelf zorgt, is een geschenk voor de ander’. Heel veel mensen weten misschien niet dat ze met problemen rondlopen en denken misschien niet na over hun groeimogelijkheden. Eigenlijk is het voor ieder mens waardevol en behulpzaam om gecoacht te worden.”

En wat voor moeilijkheden ervaren de mensen die naar jullie centrum komen?
“Sommige mensen komen bij ons met een psychologische motivatie, andere mensen komen bij ons met een spirituele motivatie. Sommigen komen bij ons om minder verlegen, onzeker of bang te worden. Andere mensen willen leren om meer van betekenis te kunnen zijn.”

Mensen met angststoornissen of met onzekerheden gaan toch vaak naar de psycholoog. Wat verschilt de aanpak van jullie en de aanpak die de psycholoog zou geven?
“Het bijzondere bij ons is dat wij een opleiding geven. Je krijgt inzicht in het menselijk bestaan en je leert methoden om jezelf te begeleiden. Bij ons staat zelf coaching centraal.”

En wat leren die mensen precies in de opleiding?
“We geven veel kortere activiteiten, maar de kern voor ons is de opleiding ‘zijnsoriëntatie’. Dat is best wel een intensieve opleiding en eigenlijk een soort doorgaande activiteit. Tijdens de opleiding gebruiken we verschillende methodes, bijvoorbeeld de confrontatie methode, waarbij de cursisten naar hun moeilijkheden kijken en wat er nodig is om ze op te lossen. Ook is meditatie een belangrijk deel van de opleiding. In feite is het een opleiding in: Hoe kan ik goed voor mezelf zorgen? Bijvoorbeeld als ik verdrietig ben, eenzaam voel en vaak boos ben.”

Om welke reden is meditatie zo belangrijk?
“Meditatie kun je zien als een vorm van training in bij de les blijven en in de kunst van het je niet mee laten slepen door allerlei gedachten, emoties, afreageren en dergelijke van jezelf of anderen.”

Het is de maand van Spiritualiteit, die begint op 11 januari en eindigt op 10 februari. Het is een initiatief van de KRO-NCRV, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have om spiritualiteit toegankelijk te maken voor iedereen met interesse daarin. Tijdens de maand van Spiritualiteit wordt er altijd een thema behandeld, dit jaar is dat: ‘Met aandacht’. Het gaat over met aandacht leven voor jezelf, een ander, je werk of gewoon voor de dingen om je heen.

Het thema voor de maand van de spiritualiteit is ‘met aandacht’. Hoe belangrijk vinden jullie het om met aandacht te werken?
“Aandacht is enorm belangrijk voor mensen zowel in de vorm van oprechte aandacht krijgen als in de vorm van aandacht kunnen geven. Ergens op je gemak aandacht aan kunnen geven is nodig om problemen op te kunnen lossen en dus een voorwaarde om je intelligentie te gebruiken. Maar aandacht heeft ook een belangrijk warmte aspect. Dat gaat over het kunnen geven van liefde, van attent kunnen zijn en respect kunnen geven”

Spiritualiteit wordt door sommige mensen als zweverig of niet serieus ervaren. Wat vind je ervan dat mensen spiritualiteit associëren met zweverigheid?
“Er zijn allerlei soorten spirituele bewegingen. Als je gaat zoeken op internet naar spiritualiteit, dan vind je daar vaak zweverige toestanden. In tegenstelling daarmee is de psychologie juist heel nuchter. Ik combineer beide om ervoor te zorgen dat er niet meer zweverigheid bij komt dan nodig is.”

Wat zou je onze lezers nog mee willen geven, op spiritueel gebied?
“Denk erover na waarin je kunt groeien, waardoor je echt blijer kunt worden. Als je gaat nadenken waardoor je blijer wordt en hoe je meer kunt betekenen, kom je er achter wat echt belangrijk voor jou is.”