"Mijn wens voor 2018 is dat de voedselbank overbodig wordt."

“Ik ben thuiswerker en kan zelf mijn tijd indelen. Ik doe aan vertaalwerk en dat combineer ik met vrijwilligerswerk. Mijn werk is als chauffeur en secretaris bij de voedselbank. Ik ben zo’n acht jaar geleden daar terecht gekomen, toen zochten ze naar een chauffeur. Ik heb vier kinderen en was dus al gewend om met een busje te rijden. Dat was voor mij een reden om bij de voedselbank te komen.
De secretaris van bestuur ging weg en ze hadden iemand nodig om de positie op te vullen. Het ging van het een naar het ander.
Ik vind vooral het doe-werk leuk, het chaufferen en de handen uit de mouwen steken. Het is prettig om werk buiten de deur te kunnen doen, omdat ik vrij solistisch werk doe.
Voor het secretariaatswerk zit ik vooral achter de computer. Dan moet er bijvoorbeeld een jaarverslag en jaarplan komen. Verder ben ik ook planner voor de chauffeurs, ik maak de roosters. We rijden vijf dagen per week en hebben zo’n tien chauffeurs die het werk verdelen.
We hebben vaste adressen waar we langskomen, zoals de Jumbo en de Albert Heijn. Maar we komen ook langs de markt en bij bakkerijen. Een keer per maand zamelen wij in bij een supermarkt.

De aanvraag voor voedselpakketten blijft rond de feestdagen constant.  In 2017 is de aanvraag van voedselpakketten in de loop van het jaar wel vermeerderd. Tijdens de feestdagen krijgen we wel meer spullen geleverd, men is dan vrijgeviger. Je ziet dat ze wat speciaals willen doen met Kerst, zoals een kerststol geven. Rond Sinterklaas zagen we dat men de kinderen graag een chocoladeletter wilden geven. Dus op die manier wordt er rond de feestdagen meer aandacht aan de voedselbank besteedt. Vanuit de voedselbank doen we niets speciaals tijdens de feestdagen.

We hebben vrijwilligers nodig voor de inzamelacties op de zaterdagen. Ook zijn er een paar cruciale functies die vacant zijn, zoals het maken van het jaarplan.
De directe werkzaamheden moeten doorgaan en dat gebeurt ook, maar daardoor blijft het andere werk liggen. Het is en blijft een vrijwilligersorganisatie.
Om vrijwilligers te werven staan wij onder andere op de vrijwilligersmarkt. Verder hebben we onlangs een campagne in de plaatselijke media gehad en dat heeft weer wat opgeleverd, er zijn reacties opgekomen.

Wat mij voldoening geeft aan dit werk is dat ik een bijdrage kan leveren, door bijvoorbeeld de mensen te ondersteunen.
Ik heb het goed en er is een categorie mensen die het gewoon minder goed heeft. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt, dat Nederland een onderklasse heeft. Sommige mensen denken dat ze het aan zichzelf te danken hebben, maar er is gewoon een categorie mensen die ontzettend pech heeft in het leven. Zij kunnen er niks aan doen, dat ze in zo’n situatie terecht komen. Het feit dat dat bestaat in Nederland was voor mij al een ‘eyeopener’. Het is goed dat mensen daarmee in aanraking komen en voor mij dus ook. Zeker als je daar niet veel mee te maken krijgt, door werk of scholen.
Er mag wel iets aan gedaan worden, aan die onderklasse. Diverse onderzoeken wijzen uit dat het verschil tussen arm en rijk in Nederland steeds groter wordt. De rijkere toplaag wordt alleen maar rijker en de arme onderlaag die lift daar niet op mee, terwijl dat wel gedacht wordt. Daar mag wel wat aandacht aan besteed worden.

Het eerste doel van de voedselbank is, in mijn mening, de ondersteuning van mensen die het niet breed hebben. Het andere doel is een bijdrage leveren om de voedselverspilling tegen te gaan. Wij willen dat de voedselbank overbodig wordt en hopen in 2018 minder klanten te krijgen.
Desondanks, ben ik er trots op dat we het elke week weer voor elkaar krijgen om goed gevulde voedselpakketten te krijgen, met gezonde en lekkere producten.”