Zonnepanelen op de daken, wadi’s voor een betere waterafvoer en het hergebruiken van hout; natuur en duurzaamheid staan centraal in Kerckebosch. Dat is ook de reden dat de wijk is genomineerd voor de prijs Bouwen + Biodiversiteit. Uit dertig inzendingen is zij één van de twee kanshebbers voor de prijs.

Naast Kerckebosch is ook hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord genomineerd. Dat beide bouwprojecten uit Utrecht komen is volgens Arjan Klopstra, contactpersoon namens Bouwen+ Biodiversiteit, puur toeval: “Niet alle projecten die wij op het oog hadden, hebben zich voor de prijs aangemeld. Utrecht en Zeist hebben groene ambities, maar er zijn de laatste jaren gelukkig meerdere provincies en vooral gemeenten die beleid hebben op het gebied van natuurinclusief bouwen.”

De gemeente Zeist is één van die gemeenten met zo’n beleid. Nog niet zo lang geleden presenteerde de gemeente het nieuwe energieplan. Hierin staan verschillende doelstellingen geformuleerd, zoals het verduurzamen van sociale huurwoningen en het streven naar aardgasvrije woonwijken. “Er gaat een enorme stimulerende werking uit van het beleid van een gemeente. We zien ook dat hoe groter de ambities van de opdrachtgever zijn, hoe groener de uitwerking ook uiteindelijk is”, aldus Klopstra.

Kerckebosch is dus een goed voorbeeld van een natuurinclusieve wijk. Dit houdt in dat bij het bouwproces van de wijk rekening wordt gehouden met de bosrijke omgeving, waardoor bouwen en biodiversiteit hand in hand gaan. Dat betekent niet alleen energiezuinige woningen en zonnepanelen op de daken. Het gaat er vooral om dat de omgeving zoveel mogelijk in tact blijft, zodat mensen ook op de lange termijn kunnen genieten van de natuur.

Jury
Het groene karakter heeft Kerckebosch dus voor een groot deel te danken aan het ambitieuze beleid van de gemeente. Dit ging niet onopgemerkt aan de jury voorbij. Zij koos uit dertig vooraanmeldingen twee genomineerden, waaronder dus Kerckebosch. Het is de allereerste keer dat de prijs Bouwen+ Biodiversiteit wordt uitgereikt: “Vorig jaar heeft een coalitie van een aantal maatschappelijke organisaties, overheden en bouwbedrijven nagedacht over hoe ze natuurinclusief bouwen kunnen stimuleren. Daar is onder andere deze prijsvraag uitgekomen.”

De winnaar van de prijs zal op 11 april in de RAI te Amsterdam bekend worden gemaakt. De winnaar krijgt niet alleen heel veel aandacht, maar ook een tastbare prijs. Voorafgaand aan de uitreiking is er een debat over het belang van natuurinclusief bouwen. Wie hier bij wil zijn kan zich via de site van bouwen plus biodiversiteit aanmelden.

 

Tips, vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar de redacteur op nikki.ijzerman@student.hu.nl.