Ajax deed het onmogelijke en won met 4-1 bij Real Madrid in de Champions League. Voorafgaand aan deze wedstrijd is er veel discussie geweest rondom het verzetten van de wedstrijd Ajax-PEC Zwolle. Deze wedstrijd zou oorspronkelijk op zaterdag 2 maart om 18:30 uur gespeeld worden. De KNVB heeft besloten de wedstrijd te verzetten met het oog op de elfde plaats van Nederland op de Europese ranking. De elfde plaats geeft recht op rechtstreekse toegang tot de Champions League voor de Eredivisie kampioen van 2019/2020.

Het verzetten van de wedstrijd zorgde ervoor dat de Amsterdammers meer tijd hadden om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Real Madrid. Ajax diende begin van de maand februari het verzoek bij de KNVB in voor het uitstellen van de wedstrijd. Na het afwegen van de verschillende belangen heeft de KNVB besloten om de wedstrijd te verzetten. De wedstrijd wordt woensdag 13 maart, om 18:30 uur gespeeld. Ajax heeft de inhaalwedstrijd tegen PEC Zwolle met 2-1 gewonnen.

‘’In het belang van het Nederlandse voetbal hebben we voorafgaand aan dit seizoen met alle clubs afgesproken om zoveel mogelijk rekening te houden met de Europese verplichtingen van de Nederlandse clubs’’, legt manager competitiezaken Jan Bluyssen uit aan het Algemeen Dagblad. ‘’Ajax is dit seizoen nog de enige club die namens het Nederlands voetbal de punten voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA kan binnenhalen, dus daar houden we zoals afgesproken rekening mee.’’

Volgens de KNVB is het belang van het behouden van de elfde plaats op de Europese ranking groot. Op deze manier heeft de landskampioen van Nederland recht op rechtstreekse kwalificatie voor het kampioenenbal. Het verplaatsen van de wedstrijd van Ajax is dan ook volgens de KNVB in het belang van het Nederlands voetbal.

Sparta

Ook Sparta Rotterdam heeft een verzoek ingediend bij de KNVB om de thuiswedstrijd tegen NEC te verplaatsen. De wedstrijd staat gepland op zondag 24 maart. De reden waarom Sparta deze wedstrijd wil verplaatsen is omdat ze meerdere spelers kwijt zijn aan interlandverplichtingen.

Volgens Sparta zijn de sportieve- en financiële belangen op dit moment groot omdat de club graag wil promoveren naar de Eredivisie. Om deze reden kunnen ze volgens de club geen basisspelers missen.

In tegenstelling tot het verzetten van de wedstrijd van Ajax stemt de KNVB niet in met het verzoek van Sparta. Een woordvoerder van de KNVB laat weten: ‘’De discussie over het spelen tijdens interlandperiodes is al vaker gevoerd. De meerderheid van de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie heeft hiervoor gestemd.’’

De KNVB heeft inmiddels ook de wedstrijden van Ajax rondom de kwartfinales van de Champions League verplaatst. Door de twee wijzigingen krijgt Ajax ook in aanloop naar de kwartfinales meer rust.

Heb je tips, opmerkingen of vragen voor de redacteur? Stuur een mailtje naar: amke.streefkerk@student.hu.nl