ZEIST - Op bezoek bij de Marokkaans islamitische slagerij "Amin" in Zeist.

De zomer is net ten einde gekomen en de herfst is volop aan de gang. Afgelopen weken hebben we dat moeten merken, de wind was ijzig en doordrong elke zomerjas van de optimist die deze nog aanhad. Waar je eerst kinderen buiten zag spelen, zitten ze nu achter de Playstation. Ouderen die hun standaard rondje lopen met de hond, de kraag van de jas hoog opgetrokken om zo min mogelijk van deze venijnige wind te voelen. De rollen van dit duo lijken haast omgedraaid . De langharige teckel die het sleeptouw neemt en de forse man waarbij zijn buik corpulent over de broek hangt  erachteraan slentert. Na de gure tochten en avonturen die ieder van ons elke dag meemaakt, is de opkikker van de dag natuurlijk een sappig stukje halal vlees. Althans zo zou het moeten zijn.

Islamistische slager Amin is zo’n plek waar je het perfecte stukje vlees koopt. Omringd door de moskee, verschillende Turkse en Marokkaanse winkels, maken deze plek uniek. Eenmaal aangekomen bij  “de Clomp” is het eerste wat je ziet een grote parkeerplaats met een Albert Heijn. Daarachter een gebouw met aan de zijkant een toren die een niet westerse indruk maakt . Dit is moskee el Mottakien, vele moslims binnen en buiten Zeist komen hier om te bidden. Maar liefst vijf keer per dag moeten zij de salat verrichten, volgens een Hadith  door God aan Mohammed gegeven tijdens de nachtreis. Dit zorgt voor veel rumoerigheid rond en binnen de moskee. Een smal straatje naast de Albert Heijn is de plek waar alle Turkse en Marokkaanse winkels gevestigd zijn. Op internet wordt er zelfs gesproken van een winkelcentrum.  Een winkelcentrum is het echter bijna niet te noemen. Het pleintje met de daaromheen verschillende zaken is verlaten. Aan de linkerzijde van de binnenplaats is een inham. Het knipperende licht van het bordje “open”  trekt maar net de aandacht van de bezoeker.

Eenmaal binnen het “mini-winkelcentrum” zijn inderdaad de Oosterse zaken in overvloed. Links een Turkse broodzaak, daar schuin tegenover een Kebab zaak en een kleine vier meter verder de Marokkaanse islamitische slager. In tegenstelling tot de eerste indruk, is de sfeer hier juist bedrijvig. Vele multiculturele groepen lopen je voorbij met hun volle witte plastic tasjes en gaan van de ene winkel naar de andere.  De indruk ontspannen winkelen wekt het niet, ieder haast zich om op tijd thuis te komen voor het eten. Natuurlijk is dit logisch, de klok slaat bijna vier uur en de inwoners moeten hun favoriete korst natuurlijk nog maken of zelfs nog zoeken.

Niet alleen in het “mini-winkelcentrum” is het bedrijvig, islamitische slager Amin heeft het ook druk. De slagerij ruikt steriel, met de ogen dicht lijkt het net alsof je in een ziekenhuis bent beland. De witte schoon gedweilde vloer zorgt voor een weerkaatsing van de lampen die aan het plafond hangen, het beeld van het ziekenhuis is nu zelfs met de ogen open aanwezig. Aan de muur hangen verschillende Marokkaanse teksten. De man achter de toonbank genaamd “Abdul Manssouri ” maakt een vriendelijke indruk. Hij lijkt ondanks de drukte de situatie onder controle te hebben. Met een glimlach helpt hij keer op keer de klanten die haastig binnen komen.

Enthousiast vertelt hij de mensen over het vlees. “Nee, het wordt niet zomaar geslacht!” Zegt “Manssouri” eigenaar van slagerij Amin. “Het halal vlees wordt namelijk op een traditionele manier geslacht. Dit betekent zonder verdoving en met een mes. Het dier blijft omgekeerd enkele uren hangen zodat het bloed uit het lichaam stroomt”, aldus de eigenaar van slagerij Amin.

Alleen op deze manier van slachten komt het vlees bij een islamitische slager. Hij is erg trots op zijn zaakje, echter heeft hij geen idee of een van zijn zoons het in de toekomst zal overnemen. “Ik heb een heel leger van zonen thuiszitten, maar ze hebben allemaal andere interesses” aldus Manssouri. Hij heeft daarnaast gelukkig vele andere islamitische slagers die hem helpen. Het is te zien als een verbond, in tijden van nood helpt de ene slager de ander. Zo komt het bijna nooit voor dat Manssouri zonder vlees of groenten zit.