Mireille van Os, oprichtster van de beleef-het-bos wandelingen geeft al enige tijd een speciale soort wandeling aan geïnteresseerde natuurliefhebbers. Tijdens de wandelingen wordt er zo min mogelijk gepraat, maar worden er onder andere oefeningen gedaan om andere zintuigen van het lichaam aan te spreken. Hierdoor worden de wandelaars rustiger en is er dus sprake van een soort meditatie, maar dan in het bos.

Mireille van Os is een gecertificeerd mindfulness trainster met een eigen zaak. Ze is enige tijd onder begeleiding geweest van een professionele mindfulnesstrainer en voelt zich door deze trainingen een stuk stressbestendiger. Ze heeft besloten naast haar studie als SPH, zichzelf ook te gaan richten op het volgen van deze trainingen. Ondertussen is ze gecertificeerd mindfulness trainer en mag dus deze trainingen geven aan geïnteresseerde mensen. Zo kwam zij op het idee om een beleef-het-bos wandeling te organiseren, met mindfulnesstrainingen midden in de bossen.

“Het idee is eigenlijk ontstaan door de dag van de stilte, dit is een landelijke gebeurtenis waarbij het belangrijk is om stilte activiteiten te organiseren. Het leek mij erg leuk om dit in de vorm van een wandeling te doen, dus deed ik dit ook! Ik had best wel een groot groepje van ongeveer vijftien mensen die erg geïnteresseerd waren in de activiteit, hierdoor steeg de belangstelling en ben ik begonnen met het organiseren van de wandelingen, dit ongeveer twee keer in de maand.’’

Mireille geeft tijdens haar wandelingen een bepaald soort oefeningen om andere zintuigen aan te scherpen, hierover zegt zij zelf: “Bij mijn beleef-het-bos wandelingen staat de rust die de natuur kan geven centraal, ik vertel niet erg veel over het bos, maar geef de wandelaars oefeningen. Hierbij vind ik het belangrijk om andere zintuigen van het lichaam aan te spreken, in plaats van de zintuigen die we altijd al gebruiken.

‘’Verder doe ik nog een aantal andere oefeningen, zo doe ik bijvoorbeeld de oefening; ‘Wat hoor ik nou precies?’’ Dit allemaal om andere zintuigen aan te scherpen en je er rustiger van te laten worden. Je kunt het wel omschrijven als een soort van meditatieproces.’’

Wat vrijwel direct opviel aan Mireille, is dat Mireille geen schoenen draagt. Hier zegt ze zelf over: ’’Je huid is eigenlijk soort zintuig waar informatie naar binnen kan komen, maar omdat wij in het algemeen veel kleding dragen missen we een aantal belangrijke dingen hierin. Ik vraag daarom weleens aan mijn klanten of zij hun schoenen een keer uit willen doen. Uiteraard staan we dan op iets toegankelijks en dan vraag ik ze op een bepaalde manier daaroverheen te lopen. Je krijgt andere soort informatie binnen, waar je met schoenen nooit achter zal komen.’’ Zelf word ik weleens raar aangekeken, maar ik heb het niet eens meer door. Vaak zeggen vrienden of familie het tegen mij. Mensen vragen me weleens: ‘Heb je geen koude voeten’, maar dit is een gewenningsproces.’’

Voor mensen die weleens het gevoel hebben dat ze zich erg stressvol voelen, is dit wellicht de ideale oplossing. ‘’Wanneer ik aan mijn klanten vraag waarom ze hier komen krijg ik eigenlijk vrijwel altijd hetzelfde antwoord: ‘Ik kom om rustiger te worden’. De mensen hebben vaak last van een vol hoofd, voelen zich onrustig, of hebben erg last van stress. Aan het einde van de wandeling hoor ik vaak dat de mensen weer in hun lichaam gezakt zijn, doordat het voor hun als zeer ontspannend ervaren wordt.’’