Altijd rond het begin van een nieuw seizoen start Paul de Ridder (68) met de introductie lessen, zo ook op woensdag 12 september 2018 op CBS De Wegwijzer. De Ridder hoopt dat weer nieuwe klanten de djembélessen in stappen na de introductie les. “De introductielessen zijn een laagdrempelige voorbereiding op de wekelijkse lessen.” aldus de Ridder.

Dit jaar bestaat Kobadji (het djembé bedrijf van de Ridder) alweer 20 jaar, de Ridder is tijdens de muziektherapie opleiding begonnen met djembélessen en nooit meer gestopt. Bij Arta heeft hij als muziektherapeut gewerkt en veel djembé gespeeld met groepen cliënten. Op hun vraag, nadat de cliënten hun behandeling hadden afgerond, is de Ridder begonnen met lesgeven.

De Ridder speelt al 25 jaar djembé en is drie keer in west Afrika geweest om lessen te volgen bij de grootmeesters. De naam Kobadji komt daar ook vandaan. Kobadji is namelijk de naam van een masker, de bijbehorende dans en het bijbehorende liedje. De ceremonie wordt uitgevoerd bij doop, initiatie of huwelijk, dus bij het inluiden van een nieuwe levensfase.