GroenLinks Zeist hield ook dit jaar een nieuwjaarsbijeenkomst, die plaatsvond op vrijdag 27 januari 2017 in het Torenlaantheater. Tijdens deze bijeenkomst werden de rode en groene pluimen uitgereikt, speechten verschillende mensen en na afloop kon er gezellig geborreld worden met mede- leden en sympathisanten.

Het is 17 uur als het Torenlaantheater volstroomt met ongeveer zestig leden en sympathisanten van GroenLinks. In de zaal staat een aantal mensen met groene hesjes, van het campagneteam. Een van deze campagnevoerders is Arieanne van Kalsbeek. Zij vertelt: “Wij hebben voorafgaand aan deze bijeenkomst huis-aan-huis campagne gevoerd. Als wij ergens aanbellen vragen we: ‘En? Gaat u stemmen in maart? En op welke partij?’ Aan degenen die interesse hebben kunnen we vervolgens vragen wat zij bijvoorbeeld veranderd zouden willen zien in de wijk.”. Ook Gert-Jan van Lochem zit in het campagneteam. Hij vertelt meer over de huis-aan-huis campagne. “Wij hebben een app en daarop is precies te zien waar in Zeist de meeste geïnteresseerden wonen. Dat wordt allemaal ingevuld na afloop van zo’n huis-aan-huiscampagne.” Op zijn mobiel laat hij zien waar hij het over heeft. “Kijk, ik typ nu mijn eigen postcode in.” Op zijn scherm is te zien hoe populair GroenLinks in zijn straat is. “Doordat wij kunnen zien hoe groot de populariteit van GroenLinks op verschillende plekken in Zeist is, kunnen wij goed beslissen waar we wel en geen huis-aan-huis campagne hoeven te voeren. Het geeft een boost om langs te gaan op plekken waar mensen ook echt interesse hebben.”.

De voorzitter van GroenLinks, Pieter Jan Stokhof, is op het podium gaan staan. “Ik wil u namens de gehele afdeling Zeist van harte welkom heten bij onze nieuwjaarsreceptie van dit jaar. En dat wordt een bijzonder jaar, dat kan ik u vertellen.” Het publiek wordt stil en gaat zitten. “We gaan vanavond eerst door wat speeches heen, en daarna het hoogtepunt van de avond: de uitreiking van de rode en groene pluim.”. Na zijn inleiding van de avond geeft hij het woord aan Laura Hoogstraten, fractievoorzitter van GroenLinks Zeist. “In een tijd waarin de Verenigde Staten naar binnen keert en Trump de journalistiek beetje bij beetje afknijpt moet ik aan dit zinnetje van Jesse Klaver denken: ‘Het is niet nodig om bevreesd te zijn voor de toekomst. De toekomst maken we zelf.’ Mijn boodschap voor 2017 voor iedereen die hier aanwezig is: Ga zo door. En laten we het samen nog beter maken. Laten we samen vanuit een menselijke maat gelijke kansen creëren en de gemeente groener en duurzamer maken.”. Ook Huib van Essen komt aan het woord, die de speeches eindigt met: “Laten we de moed erin houden, want we zijn op weg naar hele mooie verkiezingsresultaten op 15 maart.”

DSC_0869

Najib Zahri vertelt over stichting Tolerance. Foto: Rozemarijn Schuurs

Hoogstraten rijkt de rode pluim uit voor de organisatie die zich op sociaal gebied heeft weten te onderscheiden. “Dit is een organisatie die zich één ding ten doel heeft gesteld, en dat is vluchtelingen helpen te integreren en zich welkom te laten voelen in Zeist. En dan heb ik het natuurlijk over stichting Tolerance!” het publiek klapt. “Najib Zahri, de man achter de stichting, heeft heel voor asielzoekers betekent.” De winnaar van vorig jaar, Jantje Paasman van de weggeefwinkel rijkt de trofee voor de pluim, een kunstwerk van Arend Knot, uit aan Zahri. Zahri vertelt: “Het is moeilijk als je als nieuwkomer in Nederland komt. De rol van Tolerance is om deze groep mensen te organiseren. Wij noemen het geen vluchtelingen meer, wij noemen het gewoon nieuw-Nederlanders: statushouders. Dankjewel voor deze pluim!”.

Vervolgens is het tijd voor de uitreiking van de groene pluim. Dit is de pluim voor de organisatie die zich op het gebied van duurzaamheid weet te onderscheiden. Voorzitter Stokhof neemt het woord en leest voor uit het juryrapport. “Door hun zichtbaarheid in het centrum zijn ze in staat om mensen over de streep te trekken en de keuze voor verduurzaming van hun huis te maken. Door hun krijgen mensen meer inzicht in hun persoonlijke woonsituatie en de meeste geëigende maatregel die zij kunnen nemen voor de verduurzaming van hun huis. De winnaar is: Mijn Groene Huis!” De winnaar van vorig jaar, Marijke Koster van stichting Milieuzorg Zeist wordt op het podium geroepen. Zij rijkt de pluim uit aan Marius Keij, die in het bestuur zit van Stichting Energie Zeist, waar Mijn Groene Huis onderdeel van is. Keij:

DSC_0877

Na de speeches en uitreikingen kunnen bezoekers borrelen en netwerken. Foto: Rozemarijn Schuurs

“Ik beschouw deze prijs als een ondersteuning van onze vliegende start, want wij bestaan pas een jaar. Ook beschouw ik deze prijs vooral als een ondersteuning voor onze vrijwilligers. Bedankt.”.

Hierna is het tijd om te borrelen. Iedereen lijkt het erg naar zijn zin te hebben. Stokhof vertelt over de nieuwjaarsbijeenkomsten. “Toen ik in 2013 voorzitter werd wilde ik nieuwjaarsbijeenkomsten gaan organiseren. Elk jaar doen we het weer op een andere plek, en dit jaar dus in het Torenlaantheater. Het is altijd weer een succes!”.