In het centrum op de Slotlaan, Belcour en Steynlaan, vormt zich groot winkelgebied waar genoeg Zeistenaren regelmatig te vinden zijn. Alleen zijn niet alle Zeistenaren ook echt tevreden over wat deze straten te bieden hebben. Onder een kleine 40 Zeistenaren die hun mening gaven waren er veel verschillen, maar een ding is duidelijk; er mist iets.

Na de feestdagen zou je denken dat iedereen de tijd heeft gehad om tot rust te komen maar niks is minder waar voor de winkeliers. De ‘sale-borden’ staan op de stoep, juist nu wordt er veel geshopt. De kerstjurkjes worden ingeruild voor warme truien en verkeerde kerstcadeaus worden teruggebracht naar de winkels. In deze tijd kijken de klanten extra kritisch naar het winkelaanbod en of dit wil bij hun behoefde past. Een nieuw jaar betekent namelijk ook verandering: wat willen de Zeistenaren dat er verandert aan het winkelaanbod?

In januari staan veel stoepen vol sale-borden.

In het centrum valt op dat er redelijk weinig ‘mainstreet’ kledingwinkels te vinden zijn, vooral als het om kleding en schoenen gaat zijn er veel kleinere zaken met een redelijk prijzig assortiment, vindt een deel van de ondervraagde mensen uit Zeist. Zo ook Wil Van Barneveld: “Ik zou willen dat Van Haren terugkwam er is nu niets voor ‘Jan de arbeider’, er zijn alleen maar dure schoenenzaken.” Onder de ondervraagde Zeistenaren kwamen de namen van verschillende zaken voor de middenklassen terug zoals Wibra, Primark, New Yorker en DiDi. Ook de V&D wordt gemist. Zo mist Michaela Menzigna “een V&D achtig warenhuis”. Gelukkig weet Wil hier nog wel een oplossing voor. “Laten we gewoon een Primark doen in het oude V&D pand.”

Bij verschillende Zeistenaren speelt de prijs van het huidige winkelaanbod een grote rol. Zeist wordt over het algemeen nog vaak gezien als rijk dorp, terwijl er toch heel veel mensen uit de middelklassen wonen die behoefde hebben aan een toegankelijke kleding- of schoenenwinkel met een ruim aanbod en redelijke prijzen. Volgens Jannie Moesbergen is een groot deel van dit probleem de hoge huur van de panden, winkels verdienen niet genoeg om de panden te kunnen betalen en producten worden daardoor duurder. Ingrid Steenbeek is het daar mee eens, ook vindt zij het aanbod binnen de winkels veel te klein. “Winkels als de Blokker, Praxis en dergelijke hebben een veel kleiner aanbod dan online en bij de blokker kan je niet gewoon bestellen in de winkel. Ik koop niet online maar dat is super lastig als de spullen niet in de winkel worden verkocht.”

Naast behoefde aan grote winkels ketens is de vraag naar kleinere ondernemingen ook groot. Zo laat ook Bianca Willigenburg-Bremer weten: “Ik wil meer winkeltjes die geen massaproducten verkopen. Maar de huur is veel te hoog voor een kleine zelfstandige ondernemer.” Ma-ji Sylivia Hullegien heeft dezelfde behoefde “Ik zou graag wat Bazar winkeltjes willen in ons dorp. Leuke snuffel winkeltjes met wat apartere dingetjes. Ooit was er wel een, heerlijk snuffelen en met een tas vol de winkel uit voor een paar euro.” Ook volgens haar komt dit door de hoge huur.