Er gaan steeds meer mensen in Nederland naar de Voedselbank. In 2018 was de toename van de bezoekers 6 procent. Elke week halen ongeveer 140.000 mensen een pakket op bij een Voedselbank. Henk Niemeijer (algemene coördinator Voedselbank Zeist): ‘’In Zeist is de toename maar liefst 10 procent. Dat is meer dan het jaar daarvoor.’’

‘’In Zeist houden veel gezinnen een klein bedrag over om van te leven. De schaamte is groot om daadwerkelijk naar de Voedselbank te gaan,’’ aldus Henk Niemeijer

De normen om een pakket te kunnen krijgen zijn versoepeld. Dat verklaart voor een groot deel de stijging van de bezoekers. De drempel om binnen te komen moet laag zijn, dat maakt het voor de bezoekers makkelijker om de stap te zetten. De Voedselbanken lijken steeds meer op een supermarkt waardoor het minder ongemakkelijk is. Mensen mogen zelf hun spullen pakken uit de schappen waardoor het niet allemaal al bepaald is wat ze krijgen.

De Voedselbank haalt elk jaar zo’n 74 miljoen euro aan voedsel op. Veel supermarkten werken hier ook aan mee. Vlees wordt ingevroren en opgehaald door zogenoemde koelbussen, een bus die gekoeld is en de producten kan vervoeren zonder dat het weer ontdooid. Brood en groente wordt ook bewaard. Daarnaast zijn er sponsors die ook producten leveren, denk aan luiers en kerstpakketten voor de feestdagen.

De Voedselbank bestaat uit vrijwilligers en dat aantal is ook met 6 procent toegenomen. Zij hebben 11.700 vrijwilligers. Toch kan de Voedselbank kan altijd mensen gebruiken, zoals chauffeurs voor de koelbussen.

 

Hebt u interesse om vrijwilliger te worden bij de Voedselbank? Dat kan! Op www.werkenbijvoedselbanken.nl kunt u zichzelf aanmelden.

 

Heb je tips, opmerkingen of vragen voor de redacteur? Stuur een mail naar: lotte.vandenberg@student.hu.nl