Al sinds 1989 wordt er wiet verkocht bij de coffeeshop “Rivia”, gelegen aan de Steynlaan in Zeist. Zeven dagen in de week komen hier klanten uit de omgeving om wiet te kopen voor op feestjes, om te ontspannen of voor dagelijks gebruik. Zo ook de oudere inwoners van Zeist.

Het is maandagmiddag, net na twaalven als de eerste klanten binnenkomen in coffeeshop Rivia. Een jonge vrouw bestelt een zakje wiet en twee voorgedraaide joints. Na enkele minuten komt er weer een nieuwe klant binnen, dit keer een oudere man van rond de veertig. Dat er op een maandagmorgen zo regelmatig klanten binnenkomen, valt op in een dorp als Zeist. Meer dan twintig procent van de inwoners is namelijk 65 jaar en ouder. Daarnaast is bijna 28 procent tussen de 46 en 65 jaar. Dit zijn nou niet de generaties die veel interesse hebben in wietproducten, zou je denken. Toch is coffeeshop Rivia populair genoeg om te blijven bestaan. “Dat krijg je als je de enige coffeeshop in de buurt bent”, zegt Ami die achter de toonbank staat. Sinds een paar jaar werkt hij bij coffeeshop Rivia, waar hij wiet en voorgedraaide joints aan klanten verkoopt. Deze klanten zijn niet alleen van jongere generaties: zo nu en dan komen er ook ouderen naar de coffeeshop. “Ouderen blowen ook, als pijnstiller of medicatie”, aldus Ami.

In het regeerakkoord dat op 10 oktober werd gepresenteerd, staat dat het aanstaande kabinet wil gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt onder toezicht van de overheid. De proef zal worden uitgevoerd in grote en middelgrote gemeentes. Op deze manier hoopt het kabinet de criminaliteit en overlast van de wietteelt tegen te gaan. Ook zouden er schadelijke stoffen in de illegaal geteelde wiet kunnen zitten. Volgens Ami valt dit wel mee: “Het is gewoon de plant die wordt verkocht”. Wat er dan precies in die plant zit, weet hij eigenlijk niet. Hij weet alleen het een en ander over THC, de psychoactieve stof van de plant.

Onlangs heeft de gemeente van Utrecht zich aangemeld voor de proef voor gereguleerde wietteelt. Ami denkt niet dat dit voor concurrentie zal zorgen in de coffeeshop in Zeist. “We zijn de enige shop in de buurt en ik denk niet dat mensen er op letten of de wiet gereguleerd is of niet.” Ook denkt hij dat coffeeshops niet snel van hun criminele imago af zullen zijn. Volgens hem is wiet helemaal niet zo ongezond als men beweert, maar zien nog te weinig mensen dat in. “Alcohol valt bijvoorbeeld onder harddrugs, maar wordt getolereerd, omdat het al zo lang gebruikt wordt. Toch sterven er jaarlijks mensen door overmatig alcoholgebruik terwijl er nog nooit iemand aan wiet is overleden.”

Ami denkt wel dat het de goede kant op gaat met het imago van de wietplant. “Je ziet dat het gebruik van wiet in steeds meer landen legaal wordt. Kijk naar delen van Amerika en Spanje. Hopelijk wordt het beetje bij beetje meer geaccepteerd”, aldus Ami.