''Dé onweerstaanbare feel-good musical'' van Nederland, Mamma Mia. Gaan wij er ons ook goed van voelen?

Mamma Mia de musical is heel de wereld rond geweest, waarvan al twee keer eerder in Nederland. Sinds september 2018 is de musical weer te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. Het verhaal van de musical is iedereen waarschijnlijk inmiddels welbekend. Donna (Antje Monteiro) woont op een Grieks eiland met haar dochter Sophie (Jolijn Henneman). Sophie gaat trouwen met Sky (Soy Kroon), en wil haar vader daar dolgraag bij hebben. Er is alleen een probleem; ze heeft geen idee wie haar vader is. Toch heeft ze misschien een oplossing voor dit probleem, Sophie vindt namelijk het dagboek van haar moeder daterend uit zomer waarin Donna zwanger werd. Hierin staan drie mannen die mogelijk haar vader zouden kunnen zijn: Sam (Jasper Kerkhof), Harrie (Zjon Smaal) en Bart (Emiel de Jongh). Sophie nodigt alle drie de mannen uit voor haar bruiloft, tot grote verrassing van haar moeder Donna en diens twee hartsvriendinnen; Tanja (Sanne Mieloo) en Roos (Hilke Bierman).

Mamma Mia wordt deels verteld door de muziek van ABBA. Deze nummers zijn voor de musical vertaald naar het Nederlands, tegenover de originele versies die Engelstalig zijn. De Engelse nummers zijn na al het succes van ABBA al ontzettend bekend, hierdoor was er enige sprake van in ‘’de swing’’ komen. De Nederlandse versies voelen namelijk eerst enigszins onwennig aan, maar na het derde nummer is het duidelijk dat het gebruik van Nederlandse nummers beter geschikt zijn om het verhaal te vertellen. De vertaling zorgt ervoor dat de muziek en het dialoog soepel in elkaar overlopen, waar dat bij Engelstalig misschien minder soepel zou zijn. Evenals de muziek worden het decor en de kostuums ook goed gebruikt ter ondersteuning van het verhaal. Met de witte gebouwen, de beplanting en de kleurrijke zomerse outfits waan je jezelf voor ongeveer tweeënhalf uur ook op een Grieks eiland.

Onder leiding van Antje en Jolijn, is ook deze uitvoering van de musical sterk. De cast is na de afgelopen maanden duidelijk goed op elkaar ingespeeld. Hierop zijn geen uitzonderingen, zelfs Sanne Mieloo die Sophia Wezer tijdelijk vervangt lijkt perfect ingespeeld op de rest van het ensemble. Specifiek in de tweede akte tijdens het nummer ‘’Pak je kans bij mij’’ is het samenspel van Hilke Bierman en Emiel de Jongh fantastisch. Een enig punt van kritiek over het acteerwerk zou zijn dat er soms wat nuance mist, dit zorgt ervoor dat het er soms wat dik bovenop ligt.

Het verhaal van Mamma Mia is op het eerste oog het zoveelste romantische verhaal, maar als je verder kijkt dan dat is het duidelijk dat het verhaal meer gaat over de liefde tussen moeder en dochter en over vriendschap. Dit is iets wat Mamma Mia na al die jaren nog altijd ontzettend populair maakt, maar wat er ook voor zorgt dat het verhaal anno 2019 nog steeds modern maakt. Wat specifiek deze uitvoering van de musical ook sterk maakt en realistisch laat aanvoelen is het feit dat er voor de rollen gekozen is om ‘’echte vrouwen’’ te casten in plaats van ervoor te kiezen om de cast zo jong mogelijk te houden.

Mamma Mia geeft haarzelf op haar website de titel van ‘’De meest swingende musical’’. Deze mag  de musical zich wel aanmeten. In beide aktes was de choreografie leuk om naar te kijken, en namen de nummers de zaal goed mee in het gevoel wat de musical probeerde over te brengen. Geen enkele bezoeker in de zaal kon stil blijven zitten. Een echte feel-good musical is Mamma Mia dus zeker.

Bekijk hier de officiële trailer: