Susan de Jonge geeft trainingen en is coach bij het centrum voor Zijnsoriëntatie in Zeist. Ze is opgeleid tot psychosomatisch therapeut maar was altijd al bezig met bewustzijn en volgde al een tijdje trainingen in de alternatieve, spirituele hoek. “Ik deed toen een cursus ‘Vreugde van Lichaamswerk’ bij het centrum voor Zijnsoriëntatie en ik kwam er achter dat er van alles op slot zat bij mij, ik kreeg allerlei signalen dat dit goed was om mee verder te gaan. Toen ben ik de vier jarige coachopleiding gaan doen en gaandeweg ben ik gevraagd om ook echt trainingen voor het centrum te geven.”

Doordat je meer op gemak bent met jezelf, kan de ander ook meer zichzelf zijn.

“Zijnsoriëntatie gaat eigenlijk letterlijk over het oriënteren op ‘zijn’ en dat waar wij ‘zijn’ belangrijker is dan hebben of worden.” Susan legt uit dat er vanuit wordt gegaan dat in essentie iedereen goed is, alleen dat er bij iedereen lagen over het authentieke ‘zijn’ heen zijn gekomen waardoor je vergeten bent wie je eigenlijk bent. “We gaan er vanuit dat je als openheid geboren wordt maar dat er dan ouders en opvoeders komen in je omgeving waardoor je het gevoel krijgt van ‘als ik me nou ga aanpassen word ik gezien’ of ’zo vinden ze me goed’. Je gaat dan geloven dat je niet goed genoeg bent. Een pas geboren baby is helemaal puur, die denkt niet ‘nou nu ga ik eens even mijn best doen om mijn moeder blij te maken’, die is gewoon wie hij is.” Bij Zijnsoriëntatie is het de bedoeling dat er weer verbinding wordt gemaakt met de oorsprong. “Waardoor je op een bepaalde manier blij wordt met jezelf en dat je vanuit dat op je gemak kan zijn met jezelf en zo de wereld tot bloei kan brengen. Doordat je meer op gemak bent met jezelf, kan de ander ook meer zichzelf zijn, want je bent niet meer afhankelijk van de erkenning van de ander, van elkaar. Je voelt je vrijer in de relatie.”

Bij de trainingen van centrum Zijnsoriëntatie is het eerste jaar erop gericht om ‘naar binnen te keren’, het is een combinatie van psychotherapie, lichaamsgericht werken en de spiritualiteit. “We noemen het spiritualiteit omdat we er vanuit gaan dat we in essentie goed zijn en dat is eigenlijk een boeddhistisch principe. We gaan uit van het principe van fundamentele goedheid, ieder mens is in essentie goed en vrij, in dat opzicht zijn we dus een bepaalde non-dualiteitsstroming.” Volgens Susan is het erg belangrijk dat mensen leren zichzelf te begeleiden. Dat is een van de belangrijkste principes van Zijnsoriëntatie. “Iedereen heeft een verleden en als je nare dingen hebt meegemaakt is het goed dit te doorvoelen want we gaan er vanuit als je emoties echt durft te voelen, de gevoelens kunnen transformeren. Dus boosheid kan bijvoorbeeld transformeren tot kracht en verdriet tot liefde of rust, dat noemen we dan een Zijnskwaliteit.” Na het basisjaar kan er gekozen worden tussen twee kanten. “Je kiest of je zelf je persoonlijk groeiweg wil volgen, spiritueel leiderschap, of je kan mensen gaan begeleiden en dan doe je de coach opleiding, spiritueel leraarschap. In de mate waarin je er voor jezelf kan zijn kan je er ook voor een ander zijn. Als iemand heel erg verdrietig is maar jij kan je eigen verdriet niet toestaan is het heel moeilijk om er voor die ander te zijn.”

De meeste mensen die bij het centrum voor Zijnsoriëntatie terecht komen zijn op een moment in hun leven waar ze het gevoel hebben niet op de goede te plek zitten of ze zijn bijvoorbeeld somber of willen iets anders. “Ze willen het roer om, ze willen zich vrijer en blijer voelen. De meeste mensen hebben dus een soort hulpvraag. Mensen willen ook vaak sterker worden, vriendelijker naar zichzelf zijn, of meer zelfvertrouwen krijgen. Het belangrijkste principe van Zijnsoriëntatie is dan ook: “rusten in ‘Zijn’ en doen wat je écht wil.”

Door te bewegen gaan er dingen stromen en kan je makkelijker voelen wat er is.

“De thema’s die bij de trainingen aanbod komen zijn vriendelijk zijn, aandacht, bewust zijn, stilte, overgave, maar ook op een gegeven moment zelfleiderschap.” Bij bijvoorbeeld een introductie workshop gaat de groep eerst mediteren en de aandacht naar het lichaam brengen, het lichaam voelen en daarna wat bewegen, vaak door te dansen. Een oefening is vervolgens dat de mensen de ogen sluiten en ervaren wat ze voelen. “Door te bewegen gaan er dingen stromen en kan je makkelijker voelen wat er is. Ook als je veel in je hoofd zit kan je door lichaamswerk iets meer landen. In plaats van de vraag te stellen ‘wat voel je?’ zeggen we ‘er is een gevoel van…’ hierdoor maak je afstand van wat je voelt.”

Volgens Susan help je je omgeving er ook mee door met Zijnsoriëntatie aan jezelf te werken. “Als ik met iemand ben en die is blij met zichzelf hoef ik die persoon niet dat gevoel te geven en kan ik gewoon mezelf zijn. Als dat soort mensen een beetje op hoge posities komen kan er veel meer vrede komen. Al die naren dingen die er gebeuren komen vaak gewoon omdat mensen ten diepste gekwetst zijn en dat dan vaak al generaties lang. Ik zie een man in Amerika en een in Zuid-Korea die veel macht willen en die volgens mij ten diepste gewoon heel onzeker zijn. Eigenlijk zou gewoon iedereen Zijnsoriënatie moeten doen.”