De komende jaren moeten er meer woningen vrijkomen voor studenten in Zeist. Reden voor ons van Zeist.hu.nl om te gaan kijken wat de inwoners van het nachtleven vinden en hoe het zou kunnen verbeteren. Ook spraken wij ondernemer Jop Nieuwenhuizen, eigenaar van meerdere horeca gelegenheden in Zeist.

Zeist wil de vergrijzing aanpakken, het centrum wordt vernieuwd en leefgebieden moeten mooi zijn om in rust te kunnen genieten van de natuur terwijl je een ijsje eet na je drukke dagbesteding, maar wat doe je in de avonden? Veel mensen, vooral studenten, gaan naar hun favoriete kroeg en doen daar een drankje en feesten als het kan de avond door. Ook de gemeente Zeist zag dat en speelde in op het tekort van kamers in Utrecht en doet zo ook meteen wat aan de vergrijzing.

Een zeer succesvolle plaats waar vooral jongeren uitgaan is bar/dancing de Koets. De Koets is al jaren aanwezig in Zeist en heeft nog steeds elke week 600 man binnen staan, het succes hierachter is volgens Jop Nieuwenhuizen het blijven innoveren: “Je moet je eigen stijl ontwikkelen en blijven uitbreiden, blijven innoveren. Ik heb altijd bekende artiesten over de vloer, het kost je wat, maar je haalt het er wel uit en je zorgt dat mensen blijven komen.” Op de vraag of Jop wat merkt van een vergrijzing zegt hij: “Nee totaal niet, nogmaals, je moet innoveren en een breed scala hebben. Ik heb in elke leeftijdscategorie wel wat zitten, zo heb ik de Koets voor de jongeren en Grand Café de Heren voor de andere leeftijdscategorie. En ik zet ook elk jaar het Winter Wonderland op, dat is een plek waar jong en oud genieten. Nee hoor, vergrijzing merk ik niks van, bovendien is dat een landelijk iets, niet alleen Zeist.”

Ook het uitgaanspubliek zelf geniet, “Het is fijn uitgaan in Zeist, ik vind vooral de rust wat fijner, dat klinkt gek, zegt Ruben (21) lachend. Maar je hebt hier niet die chaos zoals in Utrecht, daar ga ik alleen voor specifieke feestjes naartoe met een grote groep vrienden, anders gaan we gewoon lekker naar de Schavuit. Ik woon bij de Warande en dat is prima te doen met de fiets. Misschien dat er wat eetgelegenheden bij kunnen voor de variatie, maar voor de rest is Zeist prima.”

Maar niet heel Zeist is optimaal, zo geeft Lisanne (18) aan dat ze de Dorpsstraat wel wat druk vind: : “Je hebt op de Dorpstraat ook niet veel ruimte om je fiets te stallen, dan moet je hem ergens anders neerzetten en dan een stukje lopen. Het is hier ook niet echt streng, zo krijgen minderjarige bij La Dada nog vaak genoeg alcohol mee en je hebt er wel eens iemand tussen zitten die zich niet in kon houden en vervolgens moet overgeven op straat. Maar ik vermaak me wel, in de Koets is het allemaal wat gemoedelijker en schoner. Op de vraag of ze wat mee heeft gekregen over de viooltjes die uit de plantenbakken zijn gehaald eerder dit jaar zegt ze: “Nee, ik ga niet elke week uit, maar ik geloof het wel. Zoals ik al zei; niet iedereen kan zich in houden”

Als we Jop Nieuwenhuizen ook vragen of hij vaak opstootjes noteert geeft hij aan: “Nee! Het is hier hartstikke rustig, in al die jaren heb ik slechts een paar incidentjes gehad, maar niets ernstigs. Mijn publiek weet ook gewoon dat als je wat doet wat niet bij de regels past, zoals bier doorgeven aan minderjarigen, je op een lijst komt en de toezegging daarmee voor een halfjaar wordt ontzegt. Kom je dan na drie maanden vrolijk aan de deur dan herkennen we je en dan vragen we om je legitimatie en kijken we het even na, probeer je dan vroegtijdig binnen te komen heb je er weer zes maanden ontzegging bij. Dus dat doen ze niet zo snel, plus zoals ik eerder al aangaf ken ik veel van de ouders wel.”