De inwoners van Zeist zijn er klaar mee, de verkeerschaos die er heerst loopt de spuigaten uit. Om dat duidelijk te maken aan de gemeente komt een aantal burgers aanstaande zaterdag in actie. De boze Zeistenaren trekken dan hun gele hesjes aan en demonstreren vanaf 11 uur bij De Klinker in Zeist.

De chaos waar de inwoners van Zeist het over hebben wordt veroorzaakt door veranderingen in het straatbeeld van Zeist. De gemeente Zeist werkt namelijk toe naar een centrumvisie. Dat betekent dat het centrum in de toekomst groener, gezonder en gastvrijer moet zijn. Het centrum moet aantrekkelijker worden om er te winkelen en te verblijven. Ook stelt de gemeente als doel dat er geen auto’s meer in het centrum  komen. Om die centrumvisie te bereiken zijn er aanpassingen gedaan in het verkeer.

Ninke Mochel (28) een van de Zeistenaren die aankomende zaterdag gaat demonstreren zegt het volgende over de nieuwe verkeersmaatregelen: `De frustratie zit hem vooral in het feit dat mensen de weg niet meer goed kunnen vinden. De veranderingen in het verkeer zorgen ervoor dat mensen een nieuwe route moeten kiezen. Door onduidelijkheid over waar wel en waar niet gereden mag worden duurt de weg zoeken nog langer.` De onduidelijkheid zorgt dus vooral voor irritatie bij de bewoners maar heeft ook tot gevolg dat er lange files rond het centrum en daarmee soms onveilige verkeerssituaties ontstaan. De veranderingen in het verkeer zorgen niet alleen voor onduidelijkheid. Centrumbewoners moeten door de veranderingen namelijk  kilometers omrijden om bij hun huis te komen, en voor mensen afhankelijk van een auto is het centrum nu helemaal lastig te bereiken.

Inwoners van Zeist hebben intussen al een petitie gestart. Deze is binnen 14 dagen 2863 keer ondertekend. Ook op de sociale media zijn de boze bewoners druk bezig met het uiten van kritieken. Zo loopt de Facebookgroep `Zeg nee tegen de nieuwe verkeerssituatie in Zeist` iedere dag over van de klachten.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 12 februari zou de verkeerssituatie besproken worden. Het publiek op de tribune was echter te luidruchtig. Het klappende publiek werd enkele keren gewaarschuwd maar dat zorgde er niet voor dat ze rustiger werden. Burgemeester Koos Janssen besloot uiteindelijk de vergadering te schorsen, hij vond de actie respectloos en kinderachtig.

Hoe de gele hesjes in Zeist hun weg zullen vinden richting de beleidsvormers zal op dit moment enkel gissen zijn.