Op de Facebookpagina van Zeist kwamen nog veel klachten binnen over het vuurwerk wat tot noch toe wordt afgestoken in Zeist. Voornamelijk Zeist-Noord en het centrum zouden hier last van hebben. De doelgroep wie hier het meest last van heeft zijn kleine kinderen en huisdieren die erg kunnen schrikken van de harde knallen.

Nieuwjaar is alweer bijna een maand voorbij. Dat betekent nieuwe voornemens en weer een schoon begin. Met de nadruk op schoon. Voor sommige is het idee van een schoon begin nog moeilijk. Op de Facebookpagina van Zeist worden regelmatig berichten geplaatst met daarin het verzoek te stoppen met het afsteken van vuurwerk. De vuurwerk discussie is dan meteen geopend en mensen reageren zowel begripvol als sceptisch.

In de reacties is de scherpte goed op te merken tussen de bewoners. Het moet wel echt om zwaar vuurwerk gaan, want in de wetgeving staat dat licht vuurwerk het hele jaar door mag worden afgestoken. Onder een reactie op de Facebookpagina Zeist werd getipt naar deze site. Hierin staat bredere toelichting over welk vuurwerk legaal afgestoken mag blijven worden, en wat niet. De boodschap van sommige is dan ook dat het eerst maar eens aangetoond moet worden dat dit daadwerkelijk om zwaar vuurwerk gaat.

Remco en Ryanne laten weten wat zij ervaren van het overlast: ”Wij hebben voornamelijk nog overlast van vuurwerk in het centrum. Het is er misschien niet zo veel als in noord. We hebben werkelijk waar geen idee wie het afsteekt of wat voor figuren het zijn. Dit gebeurd voornamelijk in de avond, misschien zijn het een paar cafégangers nog. We verwachten niet dat het per se minderjarige zijn.”

Annemieke Schrik schrijft dat ze gokt op voornamelijk kinderen die dit soort praktijken nog uitvoeren. ”Vooral in de leeftijd 12-15 jaar. Ik werk absurde dagen dus ik kan alleen bij heterdaadjes zinnige antwoorden geven, zoals een keer toen ik fietsend van de Gamma afkwam en parallel aan de E30 in de zijstraten bij de woningen wel wat afgestoken zag worden. Het tijdstip was in de namiddag.”

Op de site van de gemeente staat aangegeven dat buiten de vuurwerkvrije zones vuurwerk afgestoken mag worden tijdens de jaarwisseling.  Bij vuurwerkoverlast kan dat door worden gegeven aan de politie via hun telefoonnummer 0900 8844.

Volgens vele Zeistenaren omtrent het overlast geen categorie 1 vuurwerk. Zo laat Remco weten dat ”als je rechtop de bank zit, is het geen categorie 1 vuurwerk meer. Dat zullen die pakketten van de ALDI wel zijn.”

Een screenshot uit de omgeving waar Annemieke nog knallen hoort en vuurwerkrook vandaan ziet komen.

Paula Harte duidt het verschil aan van het vuurwerk waar zij overlast van heeft en de zogenoemde categorie 1 vuurwerk: ”De site zegt ‘Voorbeelden van categorie 1 vuurwerk zijn bijvoorbeeld knalerwten, grondbloemen, Bengaals vuur, sterretjes en party poppers.’ Nou dat is bepaald niet waar die buiten knallers hun ‘lol’ vandaan halen vrees ik.”

Omwonenden hopen met het berichten van dit soort zaken het vuurtje hard genoeg rond gaat, zo dat de mensen die zich bij deze ook maar enigszins aangesproken voelen stoppen met het afsteken van onnodig hard vuurwerk. Plekken zoals de zijstraten Cornelis Vlotlaan en Jan Thijssenlaan zijn plekken waar het vaak nog tekeer kan gaan. Ook in het centrum hoort men nog wel eens wat, maar daarover zijn geen exacte plekken bekend.