We zijn in gesprek met Annemieke Pluijgers, lijsttrekker van de SP Zeist. In december vorig jaar stapte Emile Roemer op en trad Lilian Marijnissen aan als lijsttrekker van de SP. Pluijgers legt uit wat het effect hiervan is op de lokale afdeling in Zeist. Daarnaast vertelt ze wat de SP Zeist de afgelopen gemeenteraadsperiode zowel heeft bereikt en waar ze het meest trots op is.

“Ik denk wel dat wat er speelt in de landelijke afdeling van de SP positief effect heeft op de gemeenteraadsverkiezingen in Zeist. We moeten afwachten wat Lilian doet, maar ik verwacht dat zij net zoals alle andere SP’ers keihard gaat werken voor haar zaak. Ze heeft al laten zien dat ze het goed heeft opgepakt. Je hebt als een lokale afdeling natuurlijk altijd te maken met het gedrag van de landelijke partij, maar ik verwacht niet dat het aftreden van Emile en het toetreden van Lilian negatief effect heeft op wat wij in Zeist te vertellen hebben. Ik denk dat D66 en het CDA met hun referendum meer last hebben op lokaal niveau van hun landelijke partij”, vertelt Pluijgers.

Pluijgers is net nieuw in de gemeenteraad van Zeist. Ze is vier jaar terug door voorkeursstemmen gekozen als raadslid. “In deze gemeenteraadsperiode was voor mij dus alles nieuw. Ik ga me niet verschuilen achter het feit dat wij een oppositiepartij zijn, want dat proberen we nog steeds zo veel mogelijk te bereiken. Ik ben vooral trost op hoe we in het begin van deze gemeenteraadsperiode hebben gehandeld bij de vluchtelingenproblematiek. Er gingen verhalen rond in de media dat in verschillende gemeenten mensen elkaar te lijf gingen over een asielzoekerscentrum. Ik heb een motie ingediend om als gemeente het dialoog hierover aan te gaan met de Zeistenaren. Zo konden we met hen praten over hoe wij omgaan met de mensen die hiernaartoe zijn gevlucht en wat wij hen kunnen bieden”, legt Pluijgers uit. De motie is unaniem aangenomen en er is zelfs een manifest ontstaan, wat hiervoor nog nooit in Zeist was voorgekomen. “We kregen uiteindelijk een noodvoorziening in Zeist om vluchtelingen op te vangen. Dat is heel goed verlopen, zelfs zo goed dat er meer aanmeldingen voor vrijwilligerswerk waren dan er nodig waren. Dat is wel iets wat de SP Zeist bereikt heeft.” Het manifest is getekend door maatschappelijke organisaties, waaronder verschillende woningbouwverenigingen en de gemeente. “Daarna gingen we kijken of de vluchtelingen hier konden blijven of dat er iets anders geregeld kon worden. We zijn heel blij dat het geen conflicten heeft gebracht en dat er geen splitsing is ontstaan tussen de mensen in Zeist, wat wel in veel andere gemeenten plaatsvond. Ik ga er een beetje vanuit dat dit het gevolg is van het optreden van de gemeente en van mijn motie.”

Daarnaast heeft de SP Zeist een debat aangevraagd over de jeugdzorg. Ook hebben ze zelf onderzoek gedaan naar de jeugdzorg en naar de wachttijden daarvan. “Dat zijn wel zaken die nu op de agenda van de gemeenteraad staan, die er anders niet op hadden gestaan, niet waren besproken en er geen interpellatiedebat over was geweest. We maken wel zeker een verschil.”

“Toen ze mij vroegen om lijsttrekker te worden van de SP Zeist, dacht ik eerst bij mezelf wat ik kon toevoegen en waar de SP nou echt voor staat. Wat zou ik willen uitdragen en hoe zou ik dat willen doen? Natuurlijk is de SP een linkse partij als je het in een kader zou plaatsen, maar de SP is meer dan alleen links schreeuwen en tomaten gooien. De SP is ook de partij voor het MKB. Ik woon samen met een ondernemer waardoor ik dingen hoor die in Zeist spelen. Ik denk dat links een kans heeft in Zeist omdat wij een verhaal willen vertellen en voor mensen willen gaan staan, niet alleen voor mensen met een uitkering, maar voor iedereen. We moeten voor een goede MKB zorgen en de gemeente moet met mate opkomen voor haar burgers. We moeten niet bang zijn om te kiezen voor de burgers en ons minder verschuilen achter een eigen kracht van mensen, maar juist meer eigen kracht geven voor de gemeente.”