Zeist kan zich rijk tellen aan verschillende winkelcentra, onder anderen het winkelgebied bij het Vrijheidsplein doet het erg goed. De supermarkt MCD is daar te vinden en ook kunnen bezoekers hier gratis hun auto parkeren. Winkeleigenaren en bezoekers delen hun ervaring en laten zich vooral positief uit over het inmiddels verbeterde winkelcentrum.

Een rapport uit 2016  van Groen Links Zeist beschrijft een stuk over verbeterpunten betreft het winkelcentrum. Zo zou de supermarkt te duur zijn en is er verbetering te winnen op punten als rolstoeltoegankelijkheid en opfleuring van het plein met betrekking vooral tot meer veiligheid te bieden op de voorliggende straat voor omwonenden. In het rapport wordt beklaagd over het nalaten van een verlengd stuk van de weg. Waardoor ‘het nog steeds een racebaan is.’ Het opfleuren van het plein is voornamelijk bekeken met de visie van winkeliers, en daardoor voelen omwonenden zich niet gehoord.

Winkelcentrum Vrijheidsplein komt over als een gebied waarin de winkeliers goed weten waar ze terecht kunnen. De winkeliers hebben dan ook een Facebookpagina aangemaakt over het Winkelcentrum. Op de Facebookpagina vind je berichten over de winkels die zich bevinden in het winkelcentrum. Of het nu gaat over bepaalde acties en kortingen op spullen tot feestelijkheden zoals de oliebollenkraam rond oud- en nieuw. Het is echt een winkelcentrum voor het gebied Zeist-Noord waarbij kinderopvang Kiekeboe dichtbij ligt, dus goed gelegen voor de doelgroep ouders bijvoorbeeld.

Poelier Ben de Graaf zit ook in het winkelcentrum. ”Wij zitten hier al bijna twee jaar en het bevalt ons top. Eerst zaten we op de Slotlaan en het fijne aan het Vrijheidsplein is de gratis parkeergelegenheid. Dat zie je ook aan onze bezoekers. Die komen graag hier winkelen omdat in het centrum vaak parkeerproblemen zijn en het geld kost.” Op de vraag of er nog verbeterpunten zijn, laten ze weten: ”Nee, eigenlijk niet. De huisbaas die het hier allemaal verzorgd is al goed bezig. Zo is laatst wat groen geplant hiervoor bij de stoep. Het zit hier wel vol. Voor nieuwe ondernemers is geen ruimte zich nog hier te vestigen of uit te breiden. Dat is natuurlijk wel jammer maar tevens ook de charme van het winkelcentrum.”

Gratis parkeergelegenheid bij het Vrijheidsplein
Beeld: Brechtje Verhoeven

De Bloemenhoek laat weten ”het winkelgebied hier bevalt mij zowel als medewerker als bezoeker prima ja, wij zitten hier al vijf jaar, qua verbeterpunten moet ik echt diep nadenken. Nee ik vind het hier eigenlijk wel goed zo.”

De Viskraam R Koelewijn en zoon, die wekelijks de donderdag het Vrijheidsplein voorziet van vis is te spreken over het winkelgebied. ”Wij staan hier dan van tien tot zes ongeveer. Het ligt natuurlijk een beetje aan hoe de dag loopt. Bij een slechte dag vertrekken we soms eerder dan als het goed loopt. Vandaag loopt het wel oké, je merkt toch dat het ’s middags wat rustiger is dan ’s ochtends. En ’s avonds komen toch de laatste mensen nog even hierheen voor wat vergeten boodschappen. Ik loop hier zelf nooit rond, we komen namelijk uit Spakenburg, dus hoe het winkelcentrum verder bevalt voor de consument zou ik niet goed kunnen vertellen. Wel hebben we goed contact met de overburen, dat zijn de medewerkers van supermarkt MCD. De eigenaren van de kapper mogen we ook graag, zij komen soms wat vis halen hier. Op zich is het contact onderling wel gezellig dus. Wat wel opvalt aan de bezoekers, is dat het voornamelijk ouderen zijn die hier rondlopen, dat wel.”

Winkelcentrum Vrijheidsplein oogt wat somber maar de klachten die uit het rapport van 2016 kwamen lijken tussen de bezoekers onderling geen grote rol meer te spelen. Een grote plus is het gratis parkeren. Dat trekt veel mensen toch om hier hun boodschappen te doen.