Afval: je ziet het overal. In de berm, op straat of zoals het hoort in de vuilnisbak. Eleanor Platt, een van de organisatoren van Clean Up Day Zeist, vertelt dat er dagelijks honderden dieren doodgaan door zwerfafval. Om dat te voorkomen, zet ook zij zich in vandaag.

 

De wethouder van CUSGP Zeist, Wouter Catsburg,  begint al enthousiast met een microfoon iedereen toe te spreken bij het gemeentehuis.

Ondanks de regen is iedereen toch goed gehumeurd. Dat er prijzen te winnen zijn, zal misschien ook wel meehelpen. “We doen het voor een mooier Zeist en een mooier Nederland”, sluit Wouter Catsburg zijn speech af.

Met een grijper en een vuilniszak in de hand loopt een groep deelnemers over de slotlaan. Iedereen krijgt een vuilniszak en een grijper in mijn handen gedrukt. Hiermee houdt het nog niet op. Sommige krijgen zelfs een T-shirt met het logo van Clean Up Day Zeist en “Superplogger” erop afgedrukt. Een “plogger” is iemand die al joggend afval opruimt. Een enkeling doet hier wel aan mee.

Nieuwsgierig naar de motivatie van de deelnemers vertelt Judith van Dijk. “Ik vind het milieu erg belangrijk en doe dit ook in mijn vrije tijd. Als ik bijvoorbeeld door het bos loop en ik afval zie liggen ruim ik het op.”

Langzamerhand komt het zonnetje door en zie je dat de deelnemers toch iets enthousiaster worden. Er ontgaat ze niks. Elke sigaret, bonnetje, of  stuk plastic gaat keurig in de zak.

Merel van 11 jaar oud ziet een blikje liggen en wandelt er snel opaf. “Dit weegt lekker zwaar, zo kan ik sneller winnen!” Winnen? Het gaat toch om het milieu? “Natuurlijk, maar ik wil ook winnen”, geeft Merel toe. Het duurt niet lang voordat ze alweer druk bezig is met het verzamelen van ander afval. 

De verbazing onder de deelnemers is groot wanneer ze voorbij prullenbakken lopen en alsnog tientallen sigaretten zien liggen. “Roken zou verboden moeten worden”, mompelt een deelnemer geïrriteerd. 

 De klok tikt tegen 12 uur aan, de tijd dat al het afval wordt gewogen en de prijsuitreiking plaatsvindt. Iedereen loopt haastig  terug naar het gemeentehuis met volle zakken.

Deze dag is niet alleen voor inwoners van Zeist. Iedereen is welkom zo ook Toni Pezzanov, een Macedoniër die voor drie dagen in Zeist is. “Ik kwam Linda Ooms, een van de organisatoren, tegen in het park toen ze me vertelde over deze dag. Ik vond het een erg goed initiatief en besloot ook mee te doen. Er zijn zoveel mensen die niks om de natuur geven, iemand moet het doen”, aldus Tony Pezzanov. 

Eenmaal aangekomen worden alle vuilniszakken gewogen en wordt de inhoud bestudeerd, want alles moet ook netjes gesorteerd worden. Als alles gewogen is het tijd voor de uitreiking.

Er zijn twee categorieën, namelijk: Wie het meest heeft opgehaald en wie het raarste voorwerp heeft gevonden. Het raarste voorwerp was een bh. Er wordt gegrapt dat de rechtmatige eigenaar de prijs mag ophalen, aangezien de prijswinnaar al naar huis is.

De tweede prijs gaat naar Merel (11) en haar zusje (9) die in totaal 25 kilo hebben opgehaald, mede dankzij een erg verroeste fiets. De zusjes zijn erg blij dat ze gewonnen hebben. Veel geduld hebben ze echter niet en ze gaan al snel naar de plek waar ze geschminkt kunnen worden.