Het einde van het jaar is weer nabij. Het is weer tijd om met familie bijeen te komen om gezellig te dineren en terug te blikken op 2017. Precies daarom hebben wij van Zeist.hu.nl aan de Zeistenaren gevraagd wie de titel ‘Zeistenaar van het Jaar’ verdient. De voorselectie heeft vier kandidaten opgeleverd. Hieronder staat beschreven wie ze zijn, wat ze doen en waarom ze genomineerd zijn.

Henk Bloem (Pastoor)

Passtoor Bloem destijds tussen de kinderen

Pastoor Bloem destijds tussen de kinderen Beeld: geheugenvanzeist.nl

Voor velen zal de naam ‘Henk Bloem’ bekend in de oren klinken. 12 december jl. werd Bloem 75 jaar, Bloem is al 50 jaar in dienst als pastoor, waarvan 38 jaar in Zeist. Dit deed hij in Zeist-West bij de st.Josephkerk. Iedereen die pastoor Bloem een beetje kent zal wel een sympathie voor hem kunnen hebben, zo werd bijvoorbeeld zijn oprechte inlevingsvermogen genoemd. Ook zijn intelligentie, bescheidenheid, openhartigheid, moderne visie op het geloof en zijn interactie met de samenleving behoorden tot de kenmerken. Zo gaf Zeistenaar Jurian aan: “Ik zat op basisschool de Griffel in Zeist, pastoor Bloem kwam regelmatig even de klas binnenwandelen om een verhaal te vertellen, dat staat me nog goed bij.”

Op de vraag aan Jurian of pastoor Bloem gemist zal worden wanneer hij een punt achter zijn carrière zet, komt een antwoord dat bij de bescheidenheid van pastoor Bloem past: “Hij is een van de Zeisterse helden, dus tja…, zeker wel, maar ik denk meer doordat hij net als elk mens uniek en dus onvervangbaar is.”

Lorraine van Kolfschoten en Carolien Broekhof (O’mama’s)

Lorraine van Kolfschoten (links) & Carolien Broekhof

Lorraine van Kolfschoten (links) & Carolien Broekhof Beeld: Lorraine van Kolfschoten

Niet een, maar twee Zeistenaren die samen voor de titel gaan! Initiatiefneemster Lorraine van Kolfschoten heeft dit jaar een Facebookgroep opgericht om oma’s en mama’s bij elkaar te brengen, genaamd O’mama’s. Moeders en grootmoeders kunnen op deze manier via Facebook besluiten om samen wat te ondernemen, zoals naar de kinderboerderij gaan, met óf zonder kinderen. Eens in de maand komt de groep bijeen bij Abrona Bij Johannes, hier kunnen ze terecht omdat mede-initiatiefneemster Carolien Broekhof daar zelf werkzaam is. Elke maand staat er een ander gespreksonderwerp op het programma en ze organiseren er vaak workshops. Lorraine en Carolien willen na dit succesvolle jaar graag verder en hopen ook wat voor vaders en opa’s te kunnen betekenen. De dames zouden zich vereerd voelen als ze worden uitgeroepen tot Zeistenaars van het jaar en verwachten door bekendheid nog meer mensen blij te kunnen maken.

Graas Teuben (Voedselbank Zeist & Rechtswinkel Zeist)

Graas Teuben in 2013 met burgemeester Janssen

Graas Teuben in 2013 met burgemeester Janssen Beeld: Ino Wegerif/Zorgverzekeringslijn.nl

Ook genomineerd is: Graas Teuben, ongetwijfeld een bekende man in Zeist en omgeving, die, toen hij net begon, nog net niet voor dorpsgek werd uitgemaakt. Graas zag namelijk tien jaar geleden al dat er armoede in Zeist was en wilde daarom een voedselbank openen. Iedereen, waaronder mensen van de Sociale Dienst en de gemeente, maakte hem voor gek uit. Er werd geroepen “In Zeist bestaat geen armoede, er zijn hooguit vier gezinnen die een voedselpakket nodig hebben.” Graas bleef echter doorzetten en bewees het tegendeel, “De gemeente was uiterst slecht op de hoogte van de armoede in Zeist. Nu, ruim tien jaar verder, gaan er namelijk nog steeds wekelijks tientallen pakketten de deur uit.”,  aldus Jantje Paasman die ook zijn mening liet horen.

Maar mensen kunnen Graas ook kennen als oud-voorzitter van de rechtswinkel in Zeist. Ook de rechtswinkel is een plek die gerund wordt door vrijwilligers. De vrijwilligers zijn Juridisch geschoold en helpen diegene die het niet kunnen betalen met Juridische problemen.

Graas ging altijd door waar anderen stopten en stond voor iedereen klaar. De gezondheid van Graas is echter zeer verslechterd. In zijn afscheidsbrief, waarin hij verteld te moeten stoppen wegens zijn medische situatie, was hij dan ook niet boos over zijn situatie maar bleef hij optimistisch en bedankte hij iedereen ,in al zijn bescheidenheid, die hem in al die jaren hebben ondersteund. Desondanks laat Graas zijn gezicht nog regelmatig zien.

Jantje Paasman (Weggeefwinkel Zeist)

Jantje Paasman voor zijn weggeefwinkel

Jantje Paasman voor zijn weggeefwinkel Beeld: Ino Wegerif

Jantje Paasman is ook een van de Zeistenaren die door een grote groep wordt gewaardeerd. Jantje begon destijds in zijn eigen huis met het ondersteunen van andere mensen door het weggeven van spullen, die bij een ander voor een tweede keer gebruikt konden worden. Jantje: “Het liep gestaag en zorgde ervoor dat het in mijn straat 24/7 Koninginnedag leek.” Uiteindelijk maakte de wijkmanager van Zeist-Noord het in 2014 mogelijk dat Jantje zijn weggeeefwinkel in een pand aan de Laan van Vollenhove kon starten. Hij mag hier zeker tot 2020 blijven zitten. En dat was nodig ook, tot op het heden stroomt de weggeefwinkel vol met goederen die er vervolgens net zo snel weer uit gaan. Volgens jantje is de weggeefwinkel is een van de betere in het land qua recycling: “Stiften, pennen, cd’s enzovoorts, verzin het en het wordt gerecycled, we zijn daar ’s lands grootste in en mede door de geldopbrengst wordt ook ,deels , de kost voor de elektravoorziening betaald.” Jantje heeft het dus zeer druk met de weggeefwinkel maar dat is nog niet alles, Jantje werkt in de avond ook nog als verpleegkundige.

Wegens technische problemen verzoeken wij u via het Facebookbericht binnen de groep ‘Zeist’ te stemmen, daaronder zullen de namen staan, die u vervolgens kunt liken. Stemmen kan tot 31-12-2017 23:59