Na een afwezigheid van ruim twaalf jaar is het Zeister elftal terug. Initiatiefnemers Remco Claessens, Crispin Uiling, Marcel Post en Reiny Westerveld willen het elftal met de beste voetballers van Zeist weer op de kaart zetten.

In april van het jaar 2004 speelde het oude Zeister elftal voor het laatst een wedstrijd, FC Den Bosch was de tegenstander. Bij het Zeister elftal speelde Claessens mee. Zo´n twaalf jaar later kwam hij op het idee om de Zeister traditie terug te brengen in het hedendaagse voetbal. Samen met Uiling, Post en Westerveld hebben zij het elftal in ere hersteld: op 31 juli van dit jaar speelde het vernieuwde Zeister elftal, met Claessens als hoofdtrainer, een wedstrijd tegen voetbalvereniging De Meern. Het duel ging met 4-0 verloren, maar er waren aanknopingspunten te over om verder te bouwen aan het Zeister elftal.

Het vernieuwde Zeister elftal
Het viertal wil het voetbalniveau in Zeist opkrikken. Alle zeven clubs uit gemeente Zeist spelen derde klasse (het zesde amateurniveau van Nederland) of lager. Door de krachten te bundelen moet er in Zeist een elftal ontstaan dat zich op termijn moet kunnen meten met het hoogste amateurniveau van Nederland. Jonathan, SV Zeist, FZO, Patria, Saestum, Austerlitz en DOSC (Den Dolder) hebben hun medewerking toegezegd. Het Zeister elftal wil zo’n twee wedstrijden per jaar gaan spelen tegen aansprekende tegenstanders.

Op de wedstrijdlocatie liggen alle organisatorische taken bij de gastclub. Verder worden alle taken gezamenlijk uitgevoerd door het viertal. “We doen alles samen. Van sponsoring tot contact met de gemeente, we overleggen alles eerst intern. Het vergt tijd en aandacht, maar dat is het zeker waard. Bij vrijwilligerswerk is het enorm belangrijk dat je het leuk vindt en dat is het geval. Zeker in de eerste maanden moesten we af en toe alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te leiden,” zegt Uiling.

Daarom kan ik niet zeggen: jij mag wel en jij niet

Het selecteren van spelers wordt niet gedaan door Claessens, eveneens hoofdtrainer van FZO. Elke club uit gemeente Zeist heeft een aantal vrijwilligers die spelers van de eigen vereniging scout voor het Zeister elftal. Per vereniging wordt minstens één speler en maximaal drie spelers afgedragen aan het Zeister elftal. Daarmee is heel Zeist vertegenwoordigd en voorkomt hij scheve gezichten richting het selectiebeleid, zo legt hij uit. “Ik kan zelf niet selecteren, omdat ik hoofdtrainer ben van FZO. Daarom kan ik niet zeggen: jij mag wel en jij niet. Daarom hebben wij twee scouts per club, die een lijst van vijf spelers aanleveren. Op die manier voorkom je gezeur van andere spelers,” zegt Claessens.

De wedstrijd tegen De Meern trok veel bekijks. Claessens voelt dat het Zeister elftal gestaag terugkeert in de voetbalharten van de Zeistenaren. “Het begint nu te leven bij de clubs en bij de mensen uit Zeist. Bovendien wordt het niveau elke keer hoger. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd,” zegt de trainer daarover.

Aansprekende tegenstander
Het viertal streeft ernaar om enkel tegenstanders van hoog niveau te strikken. In juli werd er geoefend tegen hoofdklasser De Meern. De volgende tegenstander is van een ander kaliber: op 17 januari 2017 komt FC Lienden naar Zeist. Het team van trainer Hans Kraay jr. komt uit in de tweede divisie en speelt tegen beloften van onder meer AZ. Daarmee heeft het Zeister elftal een zeer aansprekende tegenstander weten te strikken. “Maar er waren meer opties: DOVO wilde ook graag een wedstrijd spelen,” vertelt Claessens, die daar ook open voor stond. Hij loopt momenteel stage bij DOVO, waar Zeistenaar Gert Kruys hoofdtrainer is. Uiling: “Maar een oefenwedstrijd plannen is niet zo makkelijk als het lijkt. Grotere clubs hebben te maken met de businessclub, competitieverplichtingen en dergelijke. Lienden stond er gelukkig heel schappelijk in, ook qua eisen richting ons, waardoor we het rond hebben gekregen.”

Bij het duel met De Meern waren er zo’n vijfhonderd toeschouwers aanwezig. Uiling weet niet goed wat hij moet verwachten wat betreft het toeschouwersaantal tegen Lienden. “De tegenstander spreekt aan, dus dat helpt wel. Het weer zal bepalend zijn voor de opkomst,” zegt hij.

Het is een leuk extraatje voor de club

De wedstrijd wordt afgewerkt op het sportpark van voetbalvereniging Jonathan. Frank Slijper, voorzitter van Jonathan, verwacht ook voor de wedstrijd tegen Lienden zo’n vijfhonderd man op zijn sportpark. “Voor het Zeister elftal is het een mooie wedstrijd, maar wij liggen er, qua organisatie, niet wakker van. Wij hebben een aantal jaar geleden drieduizend toeschouwers op het park gehad bij een wedstrijd van Lucky Ajax. Het is een leuk extraatje voor de club,” zegt Slijper. De toegang op 17 januari is gratis. “Het is niet commercieel gedreven,” aldus de voorzitter van Jonathan.