Het Zeister elftal heeft zichzelf weer op de kaart gezet in Zeist. Dinsdagavond kwamen zo’n driehonderd voetbalfans naar de wedstrijd tussen het Zeister elftal en FC Lienden. Het werd een groot succes, ondanks de 1-3 nederlaag.

Ondanks de sneeuwval de afgelopen dagen kon de wedstrijd gewoon doorgaan.

Ondanks de sneeuwval de afgelopen dagen kon de wedstrijd gewoon doorgaan.
Foto: Emile van de Sande

Enkele uren voor de aftrap van het duel zijn de voorbereidingen in volle gang op het sportpark van voetbalvereniging Jonathan. Op het hoofdveld spelen op dat moment nog 22 D-pupillen een competitiewedstrijd. Wanneer die wedstrijd is afgelopen komt de organisatie in actie. Twee vrijwilligers schuifelen met doelen over het veld en planten de cornervlaggen in het veld. Bij het kraampje voor de kantine staan twee vrouwen van middelbare leeftijd de erwtensoep op te warmen.

De spelers van het Zeister elftal arriveren en verzamelen in de bestuurskamer. De selectie van FC Lienden, onder leiding van trainer Hans Kraay junior, zit dan al in het kleedhok. Nadat iedereen elkaar begroet heeft vertrekt ook de thuisploeg naar de kleedkamer.

De spelers van het Zeister elftal bereiden zich in de kleedkamer voor op het duel.

De spelers van het Zeister elftal bereiden zich in de kleedkamer voor op het duel.
Foto: Emile van de Sande

Zeister elftal-trainer Remco Claessens drinkt buiten uit een kartonnen bekertje koffie. Hij vertelt dat hij er zin in heeft en hij niet kan wachten tot de wedstrijd begint.

Zo’n half uur voor de aanvang van het duel komen de spelers van het Zeister elftal naar buiten. Inmiddels hebben al vele mensen hun weg naar het sportpark gevonden, ondanks de ijzige kou. De honderden handschoenen, sjalen en mutsen vullen de lege plekken naast het veld. Ook FC Lienden komt naar buiten: trainer Kraay junior begeleidt zijn spelers naar buiten en praat bij met een aantal aanwezigen.

De warming-up zit erop, de ploegen verplaatsen zich naar weer naar de kleedkamer. Zo’n twintig toeschouwers grijpen hun kans en sluiten nog snel even aan in de rij bij het kraampje, om een bak erwtensoep of een beker glühwein in de wacht te slepen. Vijf minuten voor de aanvang van het duel komen het Zeister elftal en FC Lienden gezamenlijk het veld op. De spelers maken zich klaar, de aanvoerders tossen om de aftrap en dan fluit de scheidsrechter van dienst op zijn fluit voor het begin van de wedstrijd.IMG_3007

Het Zeister elftal viert de 1-1 tegen FC Lienden, gemaakt door Dennis Koudijs.

Het Zeister elftal viert de 1-1 tegen FC Lienden, gemaakt door Dennis Koudijs.
Foto: Emile van de Sande

In de openingsfase gaat het gelijk op. Toch krijgt FC Lienden de beste kansen. Waar Abderrahim Loukili na tien minuten spelen nog voor open doel miste, was het na twaalf minuten spelen wel raak. Linksbuiten Oukili zet de uitploeg op voorsprong. Maar tien minuten later gebeurt hetgeen waar iedereen op hoopte: het Zeister elftal komt terug in de wedstrijd. Dennis Koudijs, speler van FZO, maakt op fraaie wijze de 1-1. Lang kan het publiek echter niet genieten van de gelijke stand: amper drie minuten later maakt Wouter de Vogel namens de bezoekers de 1-2 met een prachtige lob over de doelman. Tien minuten voor rust beslist Lienden het duel door de 1-3 tegen de touwen te schieten.

Het deert de sfeer op het sportpark niet. Na de rust staat het publiek weer aandachtig te kijken naar het schouwspel. Een oudere man krijgt de lachers op zijn hand met een ludieke opmerking. “Homerun!”, roept hij, wanneer een speler van FC Lienden de bal huizenhoog over schiet. Trainer Kraay jr. speelt in de tweede helft met een geheel nieuw elftal, maar hij maakt zich vooral druk over de scheidsrechter. “Wat een bijzonder slechte scheidsrechter is dit zeg”, roept Kraay nadat hij zich door de arbiter benadeeld voelt.

Ongeveer driehonderd toeschouwers bekijken de wedstrijd aandachtig.

Ongeveer driehonderd toeschouwers bekijken de wedstrijd aandachtig.
Foto: Emile van de Sande

Op het veld gebeurt niet veel meer in de tweede helft. Het Zeister elftal is niet meer bij machte om het FC Lienden moeilijk te maken. Het hoogtepunt van de tweede helft kwam dan ook uit onverwachte hoek. “Dames en heren, de glühwein en chocomel zijn weer voorradig”, klinkt het door de omroepinstallatie. Na ruim negentig minuten blaast de scheidsrechter voor het laatst die avond op zijn fluit. Een mager applaus daalt neer over de spelers. De honderden toeschouwers druipen af.

Kraay junior, naast zijn werkzaamheden bij FC Lienden ook tv-persoonlijkheid en analist bij FOX Sports, is na afloop lovend. “Ik ben vooral tevreden dat er mensen op af zijn gekomen. Er waren toch zo’n driehonderd mensen, met min achttien graden hier in Zeist. Ik dacht: hier komt geen kip naartoe, maar het tegenovergestelde was het geval. Iedereen was blij”, zegt hij in het halletje voor kleedkamers. Ook heeft hij mooie woorden over voor de formatie van Remco Claessens. “Het zijn leuke jongens, die goed kunnen voetballen. Ze hebben een goede techniek, het zijn zeker geen schoppers”, aldus Kraay.

Ook trainer Claessens heeft genoten. “De organisatie was goed, er was veel publiek en de wedstrijd was uitstekend. Meer kan je niet wensen. We hebben genoten met z’n allen.” De wedstrijd is goed verlopen, zo zegt hij. “We hebben zelf ook gevoetbald, in plaats van alleen maar verdedigen. Dat resulteerde ook in een mooie goal. Ik ben super trots op de jongens”, aldus Claessens.

Frank Slijper is voorzitter van Jonathan. Hij stelde zijn sportpark ter beschikking. “Ik vind het leuk dat het ‘maar’ 1-3 is geworden, want FC Lienden speelt een aantal klassen hoger dan de clubs uit Zeist natuurlijk. Ook qua organisatie is alles goed verlopen. Het was gezellig druk, dus dat is leuk”, zegt Slijper. Crispin Uiling had als mede-initiatiefnemer van het Zeister elftal een grote rol in de organisatie. “Ik ben tevreden over de opkomst. Driehonderd toeschouwers op zo’n koude, doordeweekse avond is echt prima. De kantine en het kraampje hebben het druk gehad. Het was voor alle partijen een mooie avond”, aldus Uiling.

IMG_3082