Mensen met een visuele beperking kunnen volgende week eindelijk zelfstandig stemmen tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Dit kunnen ze doen met behulp van een mal met audio-ondersteuning.

‘’Ik moest altijd iemand meenemen als ik wilde stemmen, nu kan ik het eindelijk zelfstandig doen en dat is voor een man van 45 wel erg prettig’’, aldus Peter Jansma, Zeistenaar (45, via Bartiméus Fonds)

Het stembiljet kun je in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes leggen via een zogenoemde ‘soundbox’. Met een koptelefoon kun je horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door de gaatjes te tellen van de gewenste partij. Met het potlood maakt men dan het gewenste vakje rood.

Marja Huisman, Zeistenaar (68, via Bartiméus Fonds) ‘’Ik gaf mijn man altijd de volmacht om voor mij te stemmen, zelf ging ik niet mee maar nu dit is ontwikkeld ga ik er zeker gebruik van maken en kan ik eindelijk zelf mijn stem uitbrengen.’’

Mensen die slechtziend of blind zijn konden eerder alleen maar stemmen door iemand mee te nemen zodat zij de stem konden uitbrengen of gaven een volmacht af. Door middel van de stemmal met audio-ondersteuning kunnen zij nu zelfstandig hun stem uitbrengen. Zeist is niet de enige gemeente die dit doet, Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Grave, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum, Rotterdam, Sliedrecht, Veldhoven en Zaanstad bieden dit ook aan.

Het is voor mensen met een beperking heel belangrijk of zelfstandig te kunnen stemmen. Het VN-verdrag Handicap Nederland heeft dit in 2016 vastgesteld. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen, en dus zonder iemand mee te nemen, is bovendien vastgelegd in de kieswet.

In het gemeentehuis in Zeist is het mogelijk om op 20 maart zelfstandig te stemmen als je een visuele beperking hebt.

 

Heb je tips, opmerkingen of vragen voor de redacteur? Stuur een mail naar: lotte.vandenberg@student.hu.nl