‘Geschiedenis en muziek is wat ons verbindt’ zo begon de opening van het Historisch Weekend bij basisschool de Brede School in Den Dolder. Muziek is dit jaar het thema van de Historische Vereniging, die dit jaar de twintigste editie organiseert van het weekend. In dit weekend wordt de geschiedenis van muziek uit Den Dolder via een tentoonstelling overgedragen aan de jeugd, ‘Want geschiedenis moet je doorgeven en levendig houden’ aldus Ria van de organisatie.

Voordat de tentoonstelling voor het publiek begint hebben de scholieren een ochtend zoet aan een speurtocht bij de expositie. Doormiddel van deze speurtocht komen ze veel te weten over de muziekgeschiedenis van Den Dolder. Er liggen boeken open met verhalen van vroeger, er hangen overal foto’s op de muur en er staan zelfs kostuums die het koor van Den Dolder vroeger aan had. ‘Zo leren ze op speelse manier om met de geschiedenis om te gaan.’ Aldus Ria

Nadat de kinderen de speurtocht hebben gedaan zal de tentoonstelling ook voor het publiek open gaan. Om kwart over een stromen de eerste mensen binnen en worden ze verwelkomt met een koekje en een bekertje koffie, thee of limonade. Om half 2 gaat het feest echt beginnen en zit er een publiek van ongeveer dertig opa’s, oma’s, vaders, moeders, broertjes en zusjes te kijken naar het openingslied dat wordt gezongen door groep 8. ‘De muziek zit in je oor, de muziek die geef je door, de muziek die steekt je aan, een taal die wie allemaal verstaan’ wordt luidkeels gezongen door zestig enthousiaste kinderen die allemaal op de trap van de hal staan. Een juf speelt de melodie van het lied op de piano met naast haar een andere juf die de kinderen zingend begeleid. Sommige familieleden zingen ook mee met het lied, dat op voorhand aan iedereen is uitgedeeld door een van de juffen.

Na het lied komt de wethouder van cultuur, Marcel Fluitman, de kinderen complimenteren over hun inzet. Marcel heeft wat moeite met de microfoon, die hij na wat geklooi weglegt. ‘Gelukkig kom ik uit een heel groot gezin dus kan ik hard praten!’ vervolgt de goedlachse wethouder. Na wat vragen aan de kinderen over wie een instrument speelt en wat zij vinden van muziek, start hij het ‘lang zal ze leven’ lied in voor de Historische Vereniging, die het feest organiseert. Dit is het twintigste jaar dat de vereniging een soortgelijk weekend organiseert. ‘Heel knap dat deze vereniging met 450 leden al zo lang belangrijk is van de overdracht van geschiedenis.’

Nadat de wethouder zijn zegje heeft gedaan is het de bedoeling dat het publiek een film gaat kijken die groep 8 heeft gemaakt. Helaas werkt het geluid niet mee en na vijf minuten wachten wordt het Den Dolder ’s volkslied maar gestart. Terwijl de kinderen en ouders zich vermaken met het lied, staat er een groep juffen en meesters bij de computer om het probleem op te lossen. Na het lied en luid applaus gaat de wethouder de kinderen nog vermaken en stelt vragen over de film die zo (hopelijk) gedraaid gaat worden. Na een aantal minuten klinken er ineens harde geluiden uit de apparatuur en roept een meester ‘Hij doet het!!!’ en kan de film beginnen.

het starten van de film bleek een hele opgave voor de juffen en meesters

Tijdens de film die de kinderen zelf hebben gemonteerd en hebben opgenomen met hun eigen mobiele telefoons is te zien wat ze de afgelopen week allemaal hebben gedaan. Zo hebben de kinderen een workshop djembé gevolgd en is het plaatselijke museum van muziek uit Den Dolder bezocht. De film wordt goed ontvangen door zowel het publiek als de kinderen en er wordt veel gelachen. Nadat de film is afgelopen volgt er een hard applaus.

Na de film fluit wethouder Fluitman, via een scheidsrechters fluit, het weekend officieel van start. Het publiek heeft nu de mogelijkheid door de tentoonstelling te lopen, terwijl de leerlingen weer terug gaan naar hun klas. Zij kunnen zich voorbereiden voor het muziekfestijn dat zaterdag in de kerk wordt gehouden. Hier zal er weer veel muziek gemaakt gaan worden. Ook de tentoonstelling verplaatst dan mee naar de kerk. Tot slot is zondag de tentoonstelling weer te zien in de Brede School en is het Historisch Weekend voorbij.