De afgelopen weken was het onderwerp van gesprek: de oplossing voor het zwerfafval volgens de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Dit willen ze doen door statiegeld te gaan heffen op blikjes en kleine plastic flessen. Deze organisatie heeft, november vorig jaar, hiervoor het initiatief de Statiegeldalliantie op de wereld gebracht. Het initiatief vraagt de overheid, supermarkten en de levensmiddelenindustrie om hier aandacht aan te besteden en er werk van te maken. Sinds het begin van de actie hebben Woerden en Utrecht uit de provincie Utrecht zich hierbij aangesloten. Als het aan GroenLinks en CU/SGP ligt sluit Zeist zich ook zo snel mogelijk aan bij het initiatief.

GroenLinks en CU/SGP hadden al een motie ingediend met de oproep voor aansluiting bij de statiegeld alliantie. Maar ondanks dat de wethouder positief instaat ten opzichte van het initiatief, is de motie voorlopig nog terug getrokken. Er moet eerst met de werkgroep worden overlegd. Volgens Ans Pereboom van GroenLinks is het belangrijk dat deze motie erdoor komt: “Wij vinden dit een goed initiatief. Het zal een positieve invloed hebben op de bestrijding van zwerfafval. Dit is dan ook absoluut een positieve stap om als Zeist zijnde duurzamer te worden. We gaan ons beraden op vervolgstappen zodat ook Zeist zich aansluit bij de Statiegeldalliantie.”

Ook als het aan D66 ligt sluit Zeist zich spoedig bij het initiatief aan. “Goed initiatief. Niet alleen omdat bewezen is dat het leidt tot minder zwerfafval, maar ik hoop dat het er ook toe leidt dat mensen vaker een dopper of bidon meenemen in plaats van een flesje te kopen dat je na gebruik gelijk weggooit. Wij achten de kans vrij groot dat ook Zeist zich aansluit bij de actie.” Zegt Josien van Breda van D66 Zeist.

Volgens Pieter Wout Duquesnoy van de SP heeft de actie geen direct gevolg op  het zwerfaval in Zeist: “Ik denk niet dat het initiatief van invloed is op het zwerfafval in Zeist, dat de gemeente zich aansluit bij een initiatief dat een landelijke regeling wil voor statiegeld, dat zal de burger niet veel uitmaken. Het is natuurlijk wel goed dat er statiegeld op blikjes en kleine flesjes komt. Wat heet, dit moet nu eindelijk eens gebeuren.” Duquesnoy vindt dus dat dit gewoon door de landelijke regering geregeld moet worden. Maar als een partij hierover een motie indient denkt hij dat er niet veel tegenstemmers zullen zijn.

Hans Goorhuis van de PvdA vindt het ook een goed initiatief. Maar hij vindt wel dat het kostenneutraal moet zijn voor de ondernemers. Hans Goorhuis zegt dat het zeker wel effect zal hebben op het zwerfafval in Zeist: “Als minder blikjes en flesjes in het zwerfafval belanden, treden kostenbesparingen op bij het opruimen van zwerfafval en het legen van openbare afvalbakken. Verder werkt het mee aan een verdere bewustwording van de inwoners van Zeist.”

De meeste van de partijen uit Zeist staan dus achter het initiatief. In maart dit jaar gaat dit onderwerp besproken worden in de Tweede Kamer.