Op de vroege morgen in het centrum van Zeist is het rustig. Het valt mij op dat er in het centrum alleen ouderen rondlopen. Ze halen boodschappen of wandelen met gezelschap. In de meeste gevallen bestaat dit gezelschap uit kinderen. Ik gok dat dit hun kleinkinderen zijn maar misschien heb ik dit verkeerd? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat steeds meer vrouwen en mannen op latere leeftijd beslissen ouder te worden.

Als een toekomstige tienermoeder de bewuste keuze maakt om een abortus te plegen, is dit vaak omdat het kindje niet in het leven past. Vele ouders van tieners zijn het hier mee eens, je hebt namelijk nog een heel leven voor je. Wat als we dit even omdraaien. Stel je voor, je ouders zijn allebei veertig jaar en willen toch nog een kindje. Wat moet je hiervan denken?Tegenwoordig verdwijnen het aantal tienerouders, maar stijgen het aantal bejaarde ouders.

Leeftijd ouders bij eerste kind stijgt
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen om moeder te worden ligt ongeveer bij dertig jaar meldt hetCentraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze leeftijd stijgt elk jaar opnieuw. Vorig jaar lag dit gemiddelde nog op 29,4 jaar. Ook blijkt dat er vrouwen zijn die hoger scoren dan dit gemiddelde. Vorig jaar hadden 1 983 baby’s een moeder van veertig tot vijfenveertig jaar. 887 baby’s hebben een moeder jonger dan twintig jaar. Het aantal tienermoeder daalt volgens de cijfers van het CBS dus enorm.

De gemiddelde leeftijd van vaders bij de geboorte van het eerste kind ligt nu op 34,2 jaar. In het jaar 2000 lag de gemiddelde leeftijd nog op 33,5 jaar. Dit wijst erop dat mannen nog langer dan vrouwen wachten om vader te worden en dat veel van hen boven de vijfendertig zijn. Slechts 16 procent van de mannen wordt vader op een 40-jarige leeftijd of ouder. Vorig jaar hadden 2 628 baby’s een vader van vijftig jaar of ouder. 765 baby’s hadden een vader van boven de vijfenvijftig. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS.

Factoren
Waarom stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vaders en moeders kinderen krijgen? Ergens kan ik het wel begrijpen. Je wilt het beste voor je kind, toch? Een vaste relatie, vaste baan en een eigen huis zijn factoren die meetellen. Ook moet je genieten van de vrijheid die je nog hebt, Kinderen nemen immers veel tijd in. Ook meldt het CBS dat ongeveer 9 op de 10 volwassenen het belangrijk vinden dat partners een vaste relatie hebben, samenwonen en er voldoende inkomen is om een gezin te onderhouden.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de ondervraagden25,8 jaar gemiddeld de ideale leeftijd vinden om moeder en 26,8 jaar om vader te worden. Nu hoor ik je al nadenken, op jongere of latere leeftijd ouder worden? Wat is goed en wat is slecht? Naar mijn mening is er geen fout antwoord. Als het kind maar genoeg aandacht, liefde en zorg ontvangt.

Ik wil zelf moeder worden rond de dertig jaar, ik vind dit een normale leeftijd om een kind te zien opgroeien. Je hebt je ouders namelijk hard nodig tot je volwassen bent, andersom dus ook. Als ouders op een vijftigjarige leeftijd kinderen krijgen, dan zijn ze bejaard voordat het kind volwassen wordt.

Dat de stijging van bejaarde ouders langzaam groeit, is een feit.Dat er in Zeist vergrijzing plaats vindt, is ook een feit. Maar kunnen we de stilte op straat en het gezelschap van de ouderen in Zeist vergelijken met de kwestie bejaarde ouders? Ik denk, dat we het in de aankomende jaren gaan merken aan de bejaardenhuizen. Straks zitten er grof gezegd bejaardenhuizen vol met bejaarde ouders en hun kleine kinderen.