Voor onze rubriek factcheck, checken we deze keer de uitspraak van Franca Vos. Zij stelt dat de psychiatrische kliniek Fivoor niet voldoet aan de veiligheidsmaatregelen.

Op 1 juni kwam naar buiten dat Peter M. na zijn verlof niet is teruggekeerd naar de psychiatrische kliniek Fivoor waar hij is opgenomen. Volgens M. zijn eigen moeder zou hij zonder hulp een ‘gevaar’ zijn. Toen er datzelfde weekend door een van de patiënten uit dezelfde kliniek ook nog een ruit in de lokale slijterij werd ingegooid was het voor sommige bewoners genoeg geweest en is er een petitie gestart: ‘’Sluit kliniek Den Dolder per direct’’.

Op woensdag 5 juni laat de initiatiefnemer van de petitie Franca Vos aan RTV Utrecht weten dat het vertrouwen in de kliniek weg is. ‘’We hadden gehoopt dat de minister en de burgermeester er wat aan wilden doen. Dat er betere maatregelen genomen zouden worden’’, vertelt zij aan RTV Utrecht. Nu staat het aantal handtekeningen op 1730, maar is het nog maar de vraag of de kliniek binnen korte termijn gesloten zal worden.

Het verhaal van iemand die ‘ontsnapt’ uit de psychiatrische kliniek was niet een nieuwe gebeurtenis. De kliniek was eerder in het nieuws door de moordenaar op Anne Faber, Michael P, en is sinds naar aanleiding van de gebeurtenis de laatste week van 2017 begonnen met het verbeterplan ‘Roosenburg voor hersteld vertrouwen’. Ondanks dat Fivoor zelf in een update schrijft dat dit een jaar geleden al tot resultaat heeft geleid, was het deze maand weer mis. En niet zonder fouten. Peter M. werd misschien niet beoordeelt als ‘een gevaar voor zichzelf of de samenleving’, maar het feit dat hij vermist was is niet gecommuniceerd met de gemeente. Dat terwijl er afspraken zijn gemaakt dat Fivoor beter zou communiceren over incidenten. Om die reden werd de directie van Fivoor door Minister Sander Dekker op het matje geroepen en moeten zij de komende drie maanden in elk geval dagelijks aan het ministerie van Justitie en Veiligheid rapporteren over de gang van zaken.

Je kunt niet stellen dat de kliniek in Den Dolder zich niet aan de veiligheidsmaatregelen heeft gehouden. In elk geval wordt bij de andere instellingen van Fivoor hetzelfde beleid gehanteerd en deze verschillen niet heel erg met die van andere psychiatrische instellingen in Nederland. Juist omdat de Anne Faber-moord zo’n indruk heeft gemaakt op heel Nederland en de zeker ook de omwonenden kun je ook niet stellen dat het vreemd is dat er een petitie gestart is. Slordige fouten lijken voor te komen en mogelijk kan de dagelijkse rapportage naar het Ministerie van Justitie en Veiligheid hier verandering in brengen. Wat de buitenwereld nu eigenlijk wil zien is dat de Roosenburg-kliniek van Fivoor laat zien dat ze nog zorgvuldiger met haar verlofbeleid om zal moeten gaan. Het lijkt er namelijk niet op dat de instelling voor 2025 verdwenen zal zijn.