Stel je eens voor… Je zit opgesloten in een ruimte met honderden anderen. Er breekt brand uit, maar jij kan geen kant op. Bij iedereen ontstaat blinde paniek. Door de rook kun je niks zien en wordt het ademen steeds lastiger. Iedereen botst en rent tegen elkaar aan, in de hoop toch een uitweg te vinden in deze chaos. Zonder resultaat. Het vuur verspreidt zich snel en de hel breekt los. Alles doet pijn van de hitte en je krijgt geen lucht meer. Je hoort de sirenes van de brandweer steeds dichterbij komen. Maar het is al te laat. Niemand heeft het overleefd.

Dit dramatische scenario heeft alleen al het afgelopen jaar, vijftien keer plaatsgevonden. In 2019 zijn er maar liefst 176.000 dieren omgekomen door een stalbrand. En de afgelopen elf jaar meer dan 1.7 miljoen dieren in totaal. Levend verbrand worden, erger kan niet. Toch is dit een probleem wat naar mijn idee teveel weggeschoven wordt. Is het onnodig lijden van dieren dan geen belangrijk topic?

Een stal is heel brandbaar. Dieren leven dicht op elkaar in een relatief kleine ruimte en de aanwezigheid van stof en mestgassen is hoog. Hierdoor ontstaat er een grotere kans op kortsluiting, wat de meest voorkomende boosdoener is voor stalbranden. Een andere grote oorzaak is de aanwezigheid van luchtwassers. Deze verschonen de lucht in een stal. Maar via de leidingen hiervan, verspreidt het vuur zich in grote snelheid door de ruimte. Het lijkt mij logischer het aantal dieren in de stal te minderen in plaats van het gebruiken van deze gevaarlijke installatie. Maar ja, de omzet is belangrijker natuurlijk.

Sinds 2014 zijn er strengere voorschriften voor de nieuwbouw en verbouwing van stallen. De elektrische installatie moet voortaan in een 60 minuten brandwerende ruimte zitten en bouwmaterialen moeten van Bouwklasse B zijn. Dat wil zeggen dat de bouwmaterialen onbrandbaar zijn. Maar dit heeft geen gevolgen voor de bestaande stallen. Die blijven nog steeds zo brandbaar als een loods oud-krantenpapier.

In 2018 verscheen het Actieplan stalbranden. Maar deze maatregelen zijn, frustrerend genoeg, nog steeds onvoldoende en kunnen lang niet alle dieren beschermen tegen brand. Belangrijke zaken als bluswatervoorzieningen, brandwerende muren en een mogelijke vluchtroute voor dieren zijn nog altijd niet verplicht.

De Partij voor de Dieren heeft begin 2018 in een groot debat over dieren in de veehouderij al een motie ingediend voor strengere brandveiligheidsregels. Helaas heeft dit tot geen enkele bevordering kunnen leiden. Deze motie werd namelijk weggestemd door een Kamermeerderheid van D66, CDA, VVD, SGP, FvD, CU, en DENK. Teleurstellend.

Hoewel politieke leiders een grote impact kunnen hebben op het dierenwelzijn, vind ik dat de echte oplossing ligt bij onszelf. Mensen consumeren enorm veel dierlijke producten. Hierdoor blijven deze tragische stalbranden bestaan. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de onmenselijke leefomstandigheden van deze arme dieren. Je hele leven doorbrengen in een krappe, vochtige stal, boven een mestput van je eigen uitwerpselen. Geen enkel teken van zonlicht en frisse lucht. Zo leven miljoenen varkens in Nederland. Hoe deprimerend.

Dus denk twee keer na voor je die worstjes, kaas of pak melk koopt. Dieren hebben geleden voor jouw korte genot van deze producten. Er zijn genoeg lekkere en goedkope, plantaardige opties te verkrijgen in jouw supermarkt. Het enige wat jij moet doen, is die knop omzetten. Is het onnodig lijden van dieren jouw egoïsme waard? Dat lijkt mij niet.