Anne Schillings is een kleine kunstenares uit Zeist. Zij exposeert haar eerste eigen kunst in het broodlokaal in Zeist. Hier zit zij vaak te werken aan nieuwe kunstwerken. Zij maakt vooral kunstwerken over dingen in het dagelijks leven, en houdt ervan om mensen een gelukkig gevoel te geven met haar kunst.

Het was een prachtige dag in Zeist. Er hing een heerlijke verse broodgeur bij de bakker ‘het broodlokaal’.Door de ramen kwam het prachtige zonlicht die de kunstwerken van Anne Schillings verlichtte. Bij het binnenlopen zag je rechts in de hoek een meisje wat tekeningetjes maken in een schetsboekje. Anne zat heerlijk te tekenen op de plek waar zij regelmatig komt, tussen haar eigen kunstwerken in.

Kunst aanraken en voelen

Anne heeft al van kleins af aan een obsessie met knutselen en tekenen. Ze heeft een grote liefde voor stof, en daarom is zij begonnen aan de modeopleiding. Dit bleek het toch niet helemaal te zijn. Nu is Anne 23 jaar oud en zit ze in het 3e jaar van de HKU en daar zit ze goed op haar plek. Haar liefde voor stof bleef bestaan: “ik hou ervan als je dingen kunt aanraken en voelen”. Anne haar kunstwerken zijn daarom ruimtelijk en tastbaar, en roepen een bepaald gevoel bij je op wat je niet goed kunt omschrijven. Haar kunstwerken zijn dan ook bijna nooit helemaal van hetzelfde materiaal. Anne houdt ervan om juist verschillende materialen te combineren, denk aan stof, borduursels en stift.

“Ik wil met mijn kunstwerken vooral plezier overbrengen, ik vind het leuk om positieve gevoelens over te brengen waar geen woorden voor zijn.”

Het broodlokaal

Anne is zelf opgegroeid in Zeist, en komt er nu ook nog regelmatig. De locatie van de expositie is dan ook niet willekeurig gekozen; in het broodlokaal is Anne vaak te vinden terwijl zij met nieuwe kunstwerken bezig is. “Er hangt hier een leuke sfeer, daar past mijn werk goed bij”. Hier haalt zij soms ook haar inspiratie vandaan: “Ik vind het leuk om kunst te maken over normale dingen in het leven. Als ik bijvoorbeeld hier een gekookt eitje bestel denk ik ‘hey, een ei’ en dan maak ik daar bijvoorbeeld een kunstwerk van.”

Deze expositie in het broodlokaal was Anne haar eerste eigen expositie, met alleen kunstwerken van haarzelf. “Hier in het broodlokaal bakken ze zelf hun brood, broodbakken is handwerk, net als mijn kunst”. Anne maakt geen kunstwerken die zij vervolgens verkoopt, maar dit wil zij in de toekomst wel gaan doen. Nu probeert ze dat nog vooral te doen via haar eigen sociale-mediakanalen, maar ze wil hiervoor een eigen webshop opzetten.

Wat Anne absoluut niet wil is dat haar kunst in musea komt te hangen terwijl zij zelf nog leeft: “het is toch veel leuker om mijn kunstwerken onverwachts tegen te komen op bijvoorbeeld het station, in plaats van dat het zo saai in een museum hangt.”

 

Heb je tips, opmerkingen of vragen voor de redacteur? Stuur een mailtje naar: nikola.vankrieken@student.hu.nl