Het lage btw-tarief van 6% is verhoogd naar 9%. Vanaf 1 januari 2019 betaal je bijvoorbeeld per €100,- aan boodschappen €2,83 extra, meldt Rijksoverheid op hun website. Ook in Zeist is deze btw-verhoging doorgevoerd.

Door de btw-verhoging zal je meer gaan betalen voor boodschappen. Maar ook de kapper, de fietsenmaker en de bakker zullen duurder worden. Winkels in Zeist krijgen weinig reacties van klanten. Nicole werkt bij Jumbo Zeist. “De prijzen zijn ook bij ons verhoogd, maar ik heb er nog maar weinig reacties over ontvangen.” Ook bij kapper HiziHair zijn de reacties van klanten minimaal. Annette Trost, Teamleider van Hizi Hair, heeft zelf weinig reacties ontvangen. “Ik heb tot nu toe pas een klant iets horen zeggen over de hogere prijzen. Niks negatiefs in ieder geval. Het valt de mensen op, maar meer ook niet.”

Jumbo Zeist is een van de vele supermarkten die de prijzen heeft verhoogd. Maar volgens Nicole, die werkt bij de Jumbo, is de reden dat we weinig reacties krijgen dat de klanten wisten dat die btw verhoging eraan zat te komen. Het valt de mensen op dat de prijzen hoger zijn, maar daar blijft het bij.” Volgens Nicole ontstaat er nog wel eens verwarring over de prijzen tussen verschillende Jumbo’s. “Je hebt Jumbo filialen en Jumbo ondernemers. Ondernemers mogen hun eigen prijzen bepalen en filialen volgen de prijzen van het hoofdkantoor. Hierdoor ontstaan er onderling wel verschillen tussen de prijzen binnen Jumbo.”

Ook bij de fietsenwinkel het Rijwielpaleis is de prijsverhoging doorgevoerd. “De btw-verhoging heeft bij ons ook betrekking op het arbeidsloon, dus die rekenen wij wel door naar de klant”, aldus Michael Nagel. “Sommige prijzen die zijn ontstaan door de prijsverhoging zijn een gek getal, dus die bedragen zullen wij later doorberekenen en afronden.” Ook bij het Rijwielpaleis zijn er niet veel reacties geweest. “De btw-verhoging is natuurlijk pas net ingegaan, maar ik heb echt pas een enkele klant gehad die er iets over zei. Ook heb ik niet gemerkt dat klanten net voor het eind van het jaar dachten: Ik ga nog even snel mijn fiets een opknapbeurt geven, nu het nog goedkoper is. Wij hebben niet gemerkt dat er misbruik is gemaakt van de btw-verhoging.”

Ondanks de beperkte reacties in winkels leeft dit onderwerp wel flink onder de inwoners van Zeist. Op een Facebookpost, geplaatst in de besloten groep ‘Zeist’, kwamen binnen 24 uur meer dan 40 reacties. De reacties waren van bewoners die een flinke prijsstijging hebben geconstateerd, het belachelijk vinden dat de prijzen nu zo hoog zijn en van bewoners die wel begrijpen waarom dit zo gaat. Zo ook Erwin van Nieuwenhuizen. “De prijzen zijn altijd onderhevig aan wisselingen, maar de Jumbo maakt het wel erg bont. Jumbo heeft zelf aangegeven het ene product hoger te prijzen dan het andere en de goederen die het best verkopen hebben soms een stijging van wel meer dan 10%. Dit is naar eigen zeggen gedaan omdat de klant meer te besteden heeft, maar ik vind het een stelletje oplichters.”