Koos Janssen: ‘Ik zeg, puur vanuit veiligheid en mijn functie als burgemeester, de maat is gewoon vol. Oudejaarsavond is inmiddels een feest geworden met een domper. Het is van belang dat wij als gemeente het kabinet oproepen om werk te maken van een landelijk verbod, ik zou het op dit punt zelfs cruciaal noemen.’

‘Ik moet zeggen dat ik vind dat de regering in Den Haag het al jaren laat afweten. Het is interessant dat ze wel wat vinden, maar er vervolgens nog niet naar handelen. Ze lijken er geen werk van te maken. Er moet gewoon een landelijk verbod komen op vuurwerk.’

Ik zie nog altijd geen verbetering.

‘Wij van de gemeente Zeist volgen de ontwikkelingen op de voet omdat we er een zo leuk mogelijk feest voor iedereen van willen maken, waarbij we tegelijkertijd overlast proberen te voorkomen. Maar toch zie ik nog altijd geen verbetering. Er wordt vuurwerk gegooid naar hulpverleners. Er worden toch weer ieder jaar allerlei dingen in brand gestoken. Er zijn elk jaar kosten vanwege schade aan publieke en particuliere eigendommen. Ik vind nog wel dat we er samen een leuk feest van kunnen maken, maar niet op deze manier. Ik ben daarom blij dat er nu een landelijke discussie over dit thema aan de gang is, want mensen die voor de veiligheid van anderen proberen te zorgen kunnen niet eens veilig hun werk doen, dat gaat zo niet langer.’

Oudejaarsnacht

‘De nacht is in Zeist in principe ‘hanteerbaar’ verlopen, al vind ik dat eigenlijk een armoedig woord om de situatie te beschrijven. Ik werd namelijk om 10 uur in de ochtend van 1 januari opgebeld door de lokale brandweer. En zij vertelden mij toen: ‘We zijn bijna 25 keer uitgerukt. Er zijn zes voertuigen verbrand en er is ook een woningbrand geweest.’ Het zou je auto of je huis maar zijn! Ook moest de brandweer optreden bij dat wat men ‘vreugdevuren’ noemt, maar daar zijn ze vervolgens met zwaar vuurwerk bekogeld. Hulpdiensten moesten zich daardoor soms terugtrekken, ze konden hun werk niet altijd veilig doen.’

Ik heb al jaren dubbele gevoelens over de jaarwisseling.

‘We werken samen vier maanden lang aan de organisatie van de jaarwisseling. Het draaiboek voor een goed verloop van de avond bestaat uit 44 bladzijden en er komen in totaal wel honderd functionarissen aan te pas. De voorbereidingen worden elk jaar steeds intensiever. Het aantal mensen dat meehelpt wordt steeds groter. De brandweer is acht uur lang voltijd bezig geweest, soms zodanig dat wij hulp hebben ingeroepen van een brandweer uit nabije regio’s. De gemeente zet zich dus samen met anderen enorm in om er een zo leuk en zo veilig mogelijk feest van te maken, toch blijkt het ieder jaar weer onveilig voor hulpverleners. Het is ook zonde van de centen, ongeveer tienduizend euro schade werd er dit jaar gemaakt. Dit geld hadden we veel beter kunnen besteden. Die dubbele gevoelens over de jaarwisseling heb ik al jaren.’

Moties en vergaderingen

‘Ik heb afgelopen dinsdag de gemeenteraad gesproken en heb gezegd dat de maat nu echt vol is. Op 14 januari zal er een motie voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen op tafel komen. Ik kijk uit naar de gedachtewisseling daarover, omdat ik het heel belangrijk vind wat de mening is van de raad, die weerspiegelt voor mij de samenleving. Ik denk bovendien dat dit idee aansluit bij eerdere beslissingen, zoals de invoering van de vuurwerkvrijezones. Ik hoop dat we tijdens het gesprek hierover het hele beeld van de samenleving compleet krijgen.’

‘Er wordt ook iets voorbereid voor de vergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in juni. Ik weet van mijn collega-burgemeesters dat Veenendaal, Rhenen, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug bezig zijn met een motie voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat is een groot verbod en ook een duidelijke, dus dat is goed te handhaven. ‘We hebben het vorig jaar ook gevraagd aan de gemeenteraad en de VNG, en toen kregen we van niemand steun’, zei Frits Naafs, burgemeester van Utrechtse Heuvelrug tegen mij. Hij was eigenlijk de eerste die publiekelijk over dit thema sprak. Hij verwoordt wat veel collega-burgemeesters nu vinden. Gelukkig uiten steeds meer mensen zich hierover, ik hoop dat het gaat helpen.’

Er moet een duidelijk, landelijk verbod komen. Dat is de enige oplossing.

‘De maat is onderhand echt vol. Er moet nu echt wat gebeuren. Er moet een duidelijk, landelijk verbod komen. Dat is wat mij betreft de enige oplossing. Het is belangrijk dat Den Haag een duidelijke beslissing neemt, zodat we allemaal weten hoe nu verder te gaan.’