Al twaalf jaar lang is Koos Janssen burgemeester van Zeist. Onlangs is door de Koning besloten dat de ambtstermijn van Janssen verlengd wordt met een derde termijn van zes jaar. Dit is afgelopen maandag vreugdevol gevierd in het bijzijn van genodigden. “Dat geeft een erg feestelijk gevoel. Ik kijk met veel plezier uit naar de komende zes jaar.”

Familie, vrienden, inwoners, ambtelijke collega’s en raadsleden mochten getuige zijn van de herbenoeming van Janssen. Tijdens de ceremonie legde hij zijn eed af aan de commissaris van de Koning Willibrord van Beek. Op deze buitengewone raadsvergadering zijn er mooie woorden over Janssen gezegd en dat maakte hem, naar eigen zeggen, verlegen. “Het legt de lat hoog. Ik wil mijn werk goed doen en anderen rekenen daar ook op. Dus als je doet wat van je verwacht wordt, hoeft het niet als een compliment genoemd te worden.” Toch raakte hem de hartelijkheid wel. “Zo’n publieke reactie krijg je niet altijd. Het laat mij realiseren hoe dankbaar ik ben om dit mooie werk te mogen doen. De verwoording en verbeelding over hoe de mensen mij als burgemeester ervaren geeft mij veel vreugde.”

De herbenoeming was volgens Janssen niet heel verassend. “Ik was de enige kandidaat. Elk jaar heb ik functioneringsgesprekken met de gemeenteraad. Als ik volgens hen niet aanmerking zou komen voor een herbenoeming had ik dat al te horen gekregen en was de herbenoemingsprocedure nooit in gang gezet.” Toch gaat er nog een lang proces vooraf. “Er zijn veel schakels die moet kloppen. Driekwartjaar geleden heeft de gemeenteraad besloten mij te willen herbenoemen. Zij hebben een aanbevelingsbrief gestuurd naar de commissaris van de Koning. Hij stuurde deze brief vervolgens naar de minister en die stuurde hem uiteindelijk door naar de Koning. De Koning nam het definitieve besluit.”

Janssen vindt het maatschappelijke belang binnen zijn functie als burgemeester erg belangrijk. “Ik steek niet in elkaar dat ik zomaar iets doe. Ik wil dit werk nog jarenlang blijven doen, omdat ik er plezier aan beleef en iets voor de samenleving wil betekenen. Als dat niet het geval zou zijn, krijg ik een overbodig gevoel.” Hij vindt het belangrijk dat het samenspel in de democratie niet alleen bijdraagt tot een beter leven in Zeist, maar dat er ook wordt gedacht aan de kwetsbare mensen in de samenleving. “Dat er aandacht wordt besteed aan diegene die niet mee kunnen komen in de maatschappij een beter leven krijgen. Daar wil ik mij graag voor inzetten.”

Janssen houdt van spanningen in zijn werk. “Als ik burgemeester zou zijn van een gemeente waar alleen maar welgestelde mensen wonen, zou ik het minder naar mijn zin hebben dan in Zeist.” Zeist heeft 160 nationaliteiten in verschillende sociale klassen en die pluriforme samenleving brengt veel sociaaleconomische vraagstukken met zich mee. “Dit soort uitdagingen zijn in Zeist op een gezonde manier aanwezig. Het is voor mij dankbaar werk dat ik als burgemeester van Zeist het samenspel tussen de belangen zo optimaal mogelijk heb kunnen laten verlopen de afgelopen jaren.” Hij kijkt dan ook erg uit naar de volgende zes jaar als burgemeester. “De mensen verdienen dat wij met elkaar de Zeisterse samenleving beter maken.”