De kerkzaal van het Beauforthuis is gevuld met bezoekers. Het is nog wat rumoerig en de laatste mensen druppelen binnen. Wanneer het licht uit gaat, wordt het stil in de zaal en zijn de ogen gericht op het podium. Op de achtergrond galmen de klanken van het nummer ''dat komt door jou' van Guus Meeuwis, terwijl er op het projectiescherm een filmpje van de Helden van Zeist wordt afgespeeld.

Vanavond zal cabaretduo K&M op het podium staan in het Beauforthuis. Met hun cabaretvoorstelling ‘Grote Muil, Dikke Lip’ halen ze geld op voor de Helden van Zeist die in juni voor de vierde keer mee doen aan de Roparun. Al het opgehaalde geld van de Roparun gaat naar de zorg  en activiteiten voor mensen met kanker, om zo hun leven nog een beetje te veraangenamen.

“Wij vinden het een fantastisch initiatief”, vertelt Karen Levin van caberet duo K&M. “Via een vriend van mij kwamen we bij De Helden van Zeist terecht. Wij hebben toen voorgesteld om voor hun te spelen en zo een bijdrage aan de Roparun te leveren. Zo combineren wij iets wat we leuk vinden met iets waar mensen direct van kunnen genieten en met een bijdrage aan iets waar wij mensen mee helpen.”

Nadat het filmpje is afgelopen en teamcaptain Frans Kok voor de Helden van Zeist heeft gesproken,wordt het wat rumoerig in de zaal. Hier en daar gaan de geruchten dat K&M er nog niet zijn. “Oh, K&M staan in de file, dus die zijn er nog niet”, bevestigd Kok. “Ze komen er zo snel mogelijk aan, excuses.” Het publiek kijkt wat verward om zich heen. Twee dames vooraan worden wat luidruchtiger, het lijkt alsof de een de ander probeert over te halen om te gaan zingen.

“Hoi, ja wij komen helemaal uit Rotterdam en omstreken, maar ik zit in een koor dus ik wil best even een liedje zingen”, vertelt de vrouw die het podium is opgeduwd. ‘Somebody to love’ van Queen klinkt door de speakers. “Ik wilde eigenlijk ‘I’ve got the music in me’ zingen.” De mevrouw blijft dan ook stellig ‘I’ve got the music in me’ zingen en krijgt na afloop een daverend applaus.

“Wauw, lijkt wel Ahoy….Broadway baby”, roept haar vriendin die naast haar op het podium komt staan. “Hoe lang duurt het nog tot die K&M er is? Laat ze anders lekker wegblijven.” De dames voelen zich helemaal thuis op het podium en zingen en kletsen lekker door.

Van mannen die naast de pot plassen naar familie’s in de Ikea, steunondergoed, 40+ vrouwenclubjes die naar de disco gaan, alle onderwerpen komen aan bod. Als ze dan nog hebben gezongen over en gedanst als (volgens kinderen), ‘te hippe moeders’, vinden Monique en Karen het eigenlijk wel tijd voor pauze.

Diezelfde dames komen na de pauze terug het podium op. “Goedenavond lieve mensen, wij zijn Sneeuwwitje en Roodkapje, ook wel Snee en Kap genoemd”, vertelt Snee aan het publiek. “Ja jullie hebben je allemaal massaal aan lopen te leggen melden (aangemeld) voor de cursus Grote Muil, Dikke Lip, omdat u het zat bent”, gaat Kap verder. “Wacht even Kap, ja ik voel een lichte golf van agressie deze kant op komen. Ik heb het idee dat deze mensen denken dat wij te laat leggen (zijn).”

Kap trekt zich er niks van aan. “Half tien was de afspraak dus we zijn keurig op tijd en als u klachten heeft, moet u bij Frans Kok van de Helden van Zeist zijn.” Hard gelach klinkt uit het publiek.

“Maargoed door met de cursus.”  Snee en Kap hebben een cursus voor het publiek in elkaar gezet met verschillende onderdelen waardoor men sterker in zijn schoenen gaat staan. Dit brengt ze naar verschillende onderwerpen waar ze over discussiëren, kletsen en zingen.

Zo bijvoorbeeld over vakanties, dat vinden Snee en Kap maar niks. “Wij naar Spanje toe, allemaal mooie verhalen gehoord. Komen we aan op het strand, alleen maar zand. Wat is er mis met tegels?” En zo ging dat door over het zoute water, de klokkentoren die nog in de stijgers stond en het leven in een tent.

Van slechte vakanties naar echtscheidingen en van echtscheidingen naar pubers die uit huis moeten. En dat alles met plat Rotterdamse accent. “K&M is voor mij echt een geweldige ontdekking, vertelt bezoeker Mariëlla van Rumpt (53). Super origineel en de humor een feest der herkenning. En wat een heel mooi bijkomend voordeel is, ze zingen prachtig en de teksten zijn geweldig.”

“Is het al zo laat? Hebben jullie al zoveel tijd van ons ingenomen?” Snee en Kap sluiten de cursus af en zetten een lied in wat het publiek mee laat swingen en klappen.

Na afloop brengt teamcaptain van de helden van Zeist, Frans Kok een fles wijn en een bloemetje naar Snee en Kap. “Het is geweldig dat K&M voor ons wilden optreden, zonder hen hadden we geen evenement. Ook ben ik het Beauforthuis dankbaar, dit was een droomlocatie voor dit evenement.