Zeist - Omdat Sinterklaas weer bijna in het land is zitten de leden van de Zeister Kiwanis serviceclub ook dit jaar niet stil. De Kiwanis zetten zich in voor het verbeteren van de wereld met name voor kinderen, middels goede doelenacties en fundraising. Hun motto is ‘’Serving the children of the world’’. Vanaf 16 oktober is de Zeister service club actief met een chocoladeletter actie, waarbij geld wordt ingezameld voor een lokaal doel in samenwerking met de Stichting van het Kind.

Handen uit de mouwen

De Kiwanis clubs streven naar de uitvoering van effectieve humanitaire acties met zowel sociale als culturele doelen. Volgens de Kiwanis kunnen zij dit waarmaken door de 3 F’en: Fun, friendship en fundraising’. Dit jaar is gekozen om de Nederlandse Stichting van het Kind te ondersteunen. De reden hiervoor is dat het een landelijke professionele organisatie is, waarbij kinderen betrokken worden bij de invulling van projecten. In overleg tussen de Stichting en Kiwanis Zeist zal een lokaal doel worden geselecteerd voor minderbedeelde kinderen.

Samenwerking

De Kiwanis werken sinds 2010 ook samen met UNICEF aan het ‘Eliminate Project’. De doelstelling van dit project is om de ziekte tetanus bij moeders en pasgeborenen uit de wereld te verhelpen. Naast dit project is er sinds 1994 ook een samenwerking met UNICEF om de belangrijkste vermijdbare oorzaak van mentale handicaps aan te pakken. Ze hebben inmiddels al meer dan $100 miljoen (90 miljoen Euro) opgehaald om miljoenen kinderen de kans te geven om een gezond, gelukkig en productief leven te lijden.

Daarnaast ondersteunt de Kiwanis vaak bij onvoorspelbare situaties, zoals bijvoorbeeld wanneer zich een (natuur) ramp voordoet. In dat soort spoedeisende omstandigheden kan de Kiwanis snel schakelen, door hun eenvoudige aanvraagprocedure voor noodhulpfinanciering. Ook zijn ze trots dat, door betrokkenheid bij dit soort projecten, ze helpen een sterke generatie van leiders en servicevrijwilligers op te bouwen onder hun leden.

Zelfstandig

In 1965 werd de eerste Kiwanis serviceclub in Nederland opgericht in Amsterdam. Nu bijna 55 jaar later telt de Kiwanis in ons land bijna 2000 leden in 102 clubs, verdeeld over 11 regio’s. De Kiwanis in Nederland is een onderdeel van Kiwanis International, welke organisatie haar ‘roots’ in Amerika heeft. In tegenstelling to anders serviceclubs kent de Kiwanis geen leeftijd- en beroepsbeperkingen.