De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn pas net achter de rug, maar vandaag mogen we alweer naar de stembus. Deze keer stemmen we over wie ons de komende 5 jaar gaan vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Voor veel mensen is het alleen onduidelijk wat dat Europees Parlement nu precies doet, en wat u er uiteindelijk van merkt in Zeist. Wij leggen het daarom nog een keer uit.

De EU

De Europese Unie werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de vrede in Europa te bewaren en economische samenwerking te stimuleren. Op dat moment waren er 6 lidstaten, inmiddels zijn dat er 28. De EU kent 3 grote instanties, namelijk de Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement. Alleen de leden van die laatste instantie worden direct gekozen door burgers en daarvoor gaan we vandaag dan ook naar de stembus. Op het stemformulier vindt u gewoon de Nederlandse partijen die u kent, maar zij vormen in het parlement vervolgens een soort partijfamilies met soortgelijke partijen uit andere landen.

Nederland in de EU

De EU kent bijna 400 miljoen stemgerechtigden. In totaal telt het Europees Parlement 751 zetels, en daarvan zijn er 26 van Nederland. Dat lijkt misschien weinig (Duitsland heeft er bijvoorbeeld 96) maar het is ook wel logisch, omdat de zetels worden verdeeld naar het aantal stemgerechtigden in een land.

Toch heeft Nederland best een sterke positie in de EU. Terwijl het Verenigd Koninkrijk overhoop ligt door de Brexit, Macron in Frankrijk nog steeds last heeft van de Gele Hesjes en Duitsland zich druk maakt om de opvolging van Merkel, is Nederland met Rutte een constante factor.

Een voorbeeld

Maar wat bepaalt die EU nu eigenlijk allemaal voor ons? Ongeveer de helft van onze wetten wordt gemaakt door de Europese Unie. Over het grootste deel van deze wetsvoorstellen wordt óók in Den Haag gedebatteerd, maar regelmatig wordt de knoop echt doorgehakt in Brussel.

Neem bijvoorbeeld het betaald ouderschapsverlof waar vorige maand over werd gestemd. Het merendeel van de Nederlandse politici was tegen de termijn van twee maanden die een werkgever binnenkort verplicht moet uitbetalen, maar in de EU kwam dit wetsvoorstel er alsnog doorheen. Minister Koolmees van D66 was bijvoorbeeld tegen, maar hij moet nu wel binnen 3 jaar het beleid uit gaan voeren. Agnes Jongerius (PvdA) was het wél eens met het besluit en om het nog ingewikkelder te maken: het CDA is eigenlijk voor, maar stemde tegen omdat ze niet willen dat dit soort zaken op Europees niveau worden geregeld.

En verder?

Andere zaken die in het Europees Parlement worden geregeld en de Zeistenaar direct raken zijn bijvoorbeeld dat we binnenkort geen wegwerpplastic meer mogen gebruiken of en hoeveel vluchtelingen er in onze omgeving opgevangen kunnen worden, hoeveel we betalen voor bellen en internetten in het buitenland en hoeveel CO2 we mogen uitstoten met de auto. De Europese Unie heeft dus weldegelijk invloed op wat er gebeurt in Zeist.

Waar u vandaag kunt gaan stemmen, leest u hier.

Tips, vragen of opmerkingen voor de redacteur? Stuur een mail naar renee.vanmarrewijk@student.hu.nl