Het is doorgaans niet mogelijk om alle ruimtes van slot Zeist te bekijken, maar soms doet de mogelijkheid zich voor. Op een aantal dagen in het jaar is het dankzij Gilde Zeist voor geïnteresseerden mogelijk om een rondleidingen door Slot Zeist te krijgen. In het voorjaar van 2018 heeft het gilde een reeks zondagen geselecteerd waarop de belangstellenden het slot kunnen bezoeken.

Zondag 21 januari was zo een dag waarop het mogelijk was om Slot Zeist te bezoeken. De rondleidingen zouden om drie uur beginnen. Vooraf aanmelden voor de rondleidingen was niet nodig. Hierdoor is het voor de organisatie onduidelijk hoeveel mensen geïnteresseerd zullen zijn in de rondleiding. ‘’Doordat we voldoende gidsen beschikbaar hebben is het mogelijk om te schuiven binnen groepen. Zo zijn er voldoende mogelijkheden.’’ Aldus een medewerkster van Gilde Zeist

Iets voor drie uur werd langzaam maar zeker duidelijk hoe de opkomst was op deze regenachtige zondag in Zeist. Er waren redelijk veel mensen naar het Slot gekomen voor een rondleiding. De groep bezoekers was een gemêleerd gezelschap dat in ieder geval één ding gemeen had: ze wilden allemaal dolgraag het slot van binnen zien. Deze bezoekers dienden twee euro vijftig te betalen. In ruil voor deze bijdrage kregen zij een rondleiding van ongeveer een uur lang waarin zij, onder leiding van een zeer enthousiaste gids, de schitterende ruimtes van Slot Zeist te zien kregen. In de hal van het slot was het mogelijk om de jassen op te hangen, vervolgens werd hier de groep opgedeeld in drie verschillende groepen met ieder een eigen gids. Zij liepen los van elkaar een verschillende route door het slot waardoor de groep mensen per ruimte relatief klein bleef en er erg veel ruimte was om de authentieke ruimtes van het slot te bekijken.

In een uur lang durende rondleiding werden de gasten door de vele kamers van het slot geloodst. Deze kamers waren allemaal erg verschillend, ze verschilden in kleur, stijl en hadden allemaal een eigen verhaal. Tijdens het bezoek van de kamers kregen de geïnteresseerden uitgebreid de tijd om te genieten van de schoonheid van de ruimtes en bijbehorende kunst en meubilair. Ondertussen was het aan de gids om de gasten te verrijken met leuke anekdotes, weetjes en geschiedenis van het slot en in het speciaal de ruimte waarin de gasten zich op het moment begaven. De gidsen deden dit door de

Ondanks het feit dat het slot erg veel gedetailleerde elementen bevat wisten de gidsen de gasten toch te wijzen op een aantal erg interessante details van het slot. Bijvoorbeeld de excentrieke wijze waarop de muur met leer bekleed was. Maar ook de details in de muur- en plafondschilderingen waarin bepaalde mythes en goden iedere keer terugkwamen. De gasten stelden dit erg op prijs en luisterden aandachtig naar de gids. Ook werd er druk gefotografeerd door de bezoekers, met name de goed bewaarde wandkleden en het 17e eeuwse meubilair doen het goed bij de fotografen.

Na een uur lang door slot Zeist te hebben gelopen waren de gasten heel wat wijzer geworden over het slot en haar geschiedenis. Om vier uur was de rondleiding dan ook voorbij voor de gasten. Na de rondleiding was er voor deze gasten nog de mogelijkheid om een aantal extra vragen te stellen of een praatje te maken met de gids. Daarnaast was de Slottuin nog open voor bezoekers, waarop veel bezoekers van de rondleiding van de gelegenheid gebruik maakten om de kunst in deze tuin te bekijken. Nadat ook dit rondje gelopen was gingen de gasten tevreden terug naar hun auto’s om naar huis te rijden.