ZEIST- Van der Tol Hoveniers en terreininrichters bv creëert in opdracht van Rialto vastgoedontwikkeling een nieuw stuk natuur op de daken van het herbouwende plan: ‘De Clomp’. Afgelopen week is de inrichting van de daken gestart.

Het oude (winkel)centrum De Clomp gaat volledig op de schop. Het voldeed niet meer aan de eisen van de bewoners en winkeliers. Projectontwikkelaar Rialto heeft daarom een herontwikkelingsplan bedacht. Het nieuwe plan bestaat uit vier gebouwen, inclusief winkels, gecombineerde woningen met daktuinen, een gezondheidscentrum, een wijkcentrum, een sporthal en ruim driehonderd parkeerplaatsen. Bij de uitvoering van het plan is er veel ruimte voor groen en wordt alles ruim opgezet.

Waterproof
Van der Tol is momenteel bezig met het aanleggen van drie groene daktuinen, met een totale oppervlakte van 4600 vierkante meter. De daktuinen worden met een ingenieus systeem aangelegd. Het gewicht speelt hierbij een belangrijke rol. De eerste laag is een drainagelaag die ervoor zorgt dat het water langer wordt vastgehouden zodat het eventueel kan worden hergebruikt voor de watervoorziening van planten. Als het dak dreigt te overstromen, wordt het water via de drainage laag afgevoerd naar de regenpijpen.

Substraat
Wanneer de drainagelaag is aangelegd wordt het dak voorzien van een laag substraat, een soort grondlaag dat bestaat uit gerecycled materiaal en mineralen voor planten. De substraat laag wordt gebaseerd op het gewicht dat het gebouw kan dragen. Na deze lagen worden er planten, heesters en bomen geplant. Ook hierbij wordt rekening gehouden met het gewicht.

Toegankelijk voor dieren
De groene daken zijn bedoeld voor alle dieren die 1 hoog kunnen bereiken, vogels en insecten bijvoorbeeld. De bewoners kunnen vanuit hun raam het groene dak bekijken maar niet betreden.