Loop je in Zeist, dan merk je niet zoveel. Een rustige buurt, bijna saai. Maar na deze acht weken met Zeist als hyperlocal, weet ik heel veel meer over Zeist.
Deze gemeente is er een waarin bijna iedereen bereid is om te helpen om samen de buurt te verbeteren. Iedereen moet een kans krijgen.

De leeftijdsgroep die het meest voorkomt in Zeist zijn niet bepaald de jonge studenten. Het zijn voornamelijk wat oudere mensen met een goed pensioen of jongere mensen die in een rustige buurt willen wonen. Dit betekent niet dat er niks gebeurt in Zeist. Integendeel: de hele buurt helpt mee om Zeist te verbeteren.

In deze gemeente gebeuren heel veel goed dingen, ook al zag ik dit niet op het eerste gezicht. Nadat ik Zeist een paar weken onder mijn loep nam. Kwam ik erachter dat er heel veel dingen worden georganiseerd in Zeist met als hoofddoel om mensen helpen. Van alle kanten worden er dingen gedaan om Zeist te verbeteren. Met iedereen wordt rekening gehouden. Er is bijvoorbeeld een project bezig waar mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, samen kunnen gaan wonen met mensen die dat wel zelfstandig kunnen. Ook is er een stichting voor mensen met een verstandelijke beperking. Verder zijn er in de wijken buiten Zeist zelf ook veel goede initiatieven. Neem bijvoorbeeld Vollenhove. Kleine wijk, maar met veel culturen. Ondanks dat er wat armoede heerst, is er veel hulp beschikbaar vanuit Zeist zelf zoals de Voedselbank. Ook is er een weggeefwinkel waar mensen gratis spulletjes kunnen halen. Juist omdat er armoede is, wordt er veel tegen gedaan.

 

Als je dus verder kijkt dat het oppervlak is gebeurt er in Zeist dus veel meer dan je denkt, maar dat zullen de bewoners van Zeist zelf ook weten. Het is een bescheiden gemeente die veel initiatief toont samen met de buurtbewoners. Iedereen helpt een handje mee.