Iedere automobilist zou zich de volgende vraag eens moeten stellen: Hoeveel procent van de dag rijd ik in mijn auto? Veel lezers zullen nu tot de conclusie komen dat de auto alleen voor op en neer ritjes naar werk wordt gebruikt en het grootste gedeelte van de dag op de parkeerplaats te vinden is, die overigens steeds voller komt te staan. Hoezo hebben we hier een eigen auto voor nodig? Het leidt uiteindelijk alleen maar tot problemen.

Ik heb nu genoeg in problemen gedacht, laten we de oplossingen eens bekijken. Er wordt door Samen Slim Rijden namelijk geprobeerd om het gebruik van auto’s te optimaliseren op een duurzame manier. Dit idealistisch en innovatieve streven, is iets wat wij allemaal zouden moeten ondersteunen. De meeste mensen kunnen niet ontkennen dat de auto meer stilstaat dan dat die rijdt. We belasten op deze manier minder het milieu doordat de deelauto’s elektrisch zijn. Zo is het bijvoorbeeld een oplossing voor het toenemende stikstofprobleem dat het land momenteel teistert. Daarnaast laten we auto’s doen waar ze voor gemaakt zijn, namelijk: rijden.

Het project werkt alsvolgt: Als consument reserveer je de auto als je die nodig hebt. Je betaalt alleen maandelijkse abonnementskosten om de (elektrische) auto te mogen gebruiken. het opladen, de verzekering, reparaties en belastingkosten zijn dus niet voor rekening van de consument. Het duurste abonnement bedraagt slechts 60 euro per maand. Dit is maandelijks, dus enorm voordelig voor de portemonnee, omdat standaardkosten van een eigen auto al snel in de honderden euro’s lopen. Stel je eens voor wat het betekent om je geen zorgen te hoeven maken over de benzineprijs of over torenhoge reparatiekosten. Het lijkt mij dat de uitkomst van dit project toch een enorme maandelijkse rust in het kasboek brengt. Het komt er uiteindelijk op neer dat we allemaal zo weinig mogelijk willen betalen voor het beste product. Daarnaast willen velen van ons ook graag rekening houden met de natuur, dat is ook waarom dit project op papier zo een grote kans van slagen heeft en waarom het zo een mooi idee is.

Er is alleen een obstakel die het idee in de weg zit en dat is: de fixatie op eigen bezit. We leven in een wereld waarin iedereen wil laten zien wat hij of zij bezit. Door middel van sociale media laten we zien dat we een nieuw product hebben gekocht en hoe goed dat product is. Mensen willen gezien worden en complimenten ontvangen over de producten die ze net hebben gekocht. Het idee om dingen te delen lijkt steeds meer uit de gedachten van de mens te verdwijnen. Toch vind ik dat wij als mens over deze drempel heen moeten stappen. We moeten als bevolking de natuur en het klimaat een handje helpen en het is toch prachtig als dat hand in hand kan gaan met een reductie van de maandelijkse uitgaven. Waarom willen we per se een auto in eigen bezit hebben als deze toch de meeste tijd van de dag stilstaat?

De organisatie Samen Slim Rijden in Zeist deed serieus onderzoek naar hoeveel het per maand kost om een eigen auto te rijden of gebruik te maken van de e-deelauto. Aan de hand van voorbeelden en uitleg kwam de organisatie tot de conclusie dat je er al snel tientallen euro’s op vooruit gaat. Natuurlijk zijn de voordelen per persoon verschillend, omdat niet iedereen evenveel kilometers aflegt in een jaar. Toch is het veelzeggend dat je er al snel economisch op vooruit gaat door je kilometers af te leggen in de e-deelauto en tegelijkertijd ook nog rekening met het milieu houdt.